Liczba wyników: 4767
Starsze kobiety, które jedzą dużo węglowodanów, mogą mieć zwiększone ryzyko wystąpienia mniej powszechnej, ale zabójczej formy raka piersi.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka. Teraz odkryto, spożywanie dużych ilości jogurtu może mieć efekty ochronne, a określone sery mogą sprzyjać chorobie.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Zgodnie z twierdzeniem głoszącym, że lepiej zapobiegać niż leczyć NFZ planuje zwiększyć środki przeznaczone na profilaktykę nowotworów.
W 2013 roku zdiagnozowano niemal 15 milionów nowych przypadków raka, a nowotwory spowodowały śmierć 8,2 mln osób.
W krajach Unii Europejskiej co dwie minuty diagnozowany jest u kobiet rak piersi, a co sześć minut jedna z nich umiera na ten nowotwór. W Polsce choroba ta wykrywana jest rocznie u ponad 14 tys. pań, a połowa z nich przegrywa z nowotworem. Z kolei na raka szyjki macicy rocznie zapada ok. 4 tys. Polek i również blisko co druga z nich przegrywa walkę o życie.
Rak piersi diagnozowany jest u co 14. Polki. Istnieje jednak broń, wobec której ten złośliwy nowotwór jest bezbronny. Nie jest to nowoczesny środek medyczny czy innowacyjny zabieg onkologiczny - to świadomość zagrożenia chorobą i profilaktyka. Staje się ona coraz mocniejszym orężem w rękach polskich kobiet.
Starsze kobiety cierpiące na cukrzycę typu 2 są bardziej narażone na zachorowanie na raka piersi, wynika z nowego badania opublikowanego w British Journal of Cancer.
Na wystąpienie i rozwój wielu chorób nie mamy wpływu, jednak dzięki odkryciom naukowców możemy minimalizować prawdopodobieństwo ich wystąpienia.
Naukowcy od lat szukają odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób nowotworowych. Najnowsze badania dotyczą zachorowalności na raka piersi.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny