Liczba wyników: 293
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
Możliwości w zakresie smarowania pieczywa jest wiele: tłuszcze, pasty warzywne, serki śniadaniowe. Ponad 83% Polaków deklaruje jednak, że do smarowania pieczywa wybiera produkty tłuszczowe, takie jak: masło, miękka margaryna lub miks tłuszczowy. Czy ich wybór może mieć wpływ na zdrowie?
Pieczywo to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu, dobrze, jeśli przynajmniej cześć zjadanego pieczywa wyprodukowana została z maki pełnoziarnistej.
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Moda na zdrowe odżywianie ma się świetnie. I bardzo dobrze, bo nieświadome wrzucanie do żołądka byle czego bywa katastrofalne w skutkach. Uważne jedzenie, zwracanie uwagi na zawartość sklepowego koszyka i skład wybieranych produktów, jest bardzo ważne.
Ponad połowa partii pieczywa skontrolowanych przez UOKiK budziła zastrzeżenia. Jakie informacje powinny znaleźć się na opakowaniach i etykietach pieczywa oferowanego konsumentom?
Jak zmieniają się nawyki żywieniowe Polaków w codziennej diecie? Zaobserwować to możemy przede wszystkim na podstawie najbardziej podstawowego produktu, jakim jest pieczywo. Jeszcze do niedawna każdy Polak zjadał ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, dziś – ponad połowę mniej. Czym spowodowana jest tak dynamiczna zmiana i co obecnie króluje na naszych stołach?
Szacuje się, że 30 proc ludzi doświadcza bezsenności, a nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Columbia sugeruje, że częściowo można za to winić dietę.
Kiedy zechcesz przygotować sobie tost lub kanapkę, upewnij się, że masz w domu pełnoziarniste pieczywo. Lekarze i dietetycy polecają pieczywo tego rodzaju szczególnie osobom dojrzałym, bo przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz choroby serca wywołane syndromem metabolicznym.
Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.