Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania pieczenie chleba

Liczba wyników: 397

  • Zdrowe pieczenie

    2008-10-03

    Wszyscy, którzy dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą rezygnować z pieczonego mięsa chętnie sięgają po rękawy i woreczki do pieczenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te produkty równie dobrze nadają się do pakowania żywności przed zamrożeniem czy do podgrzania w mikrofalówce - przepuszczają bowiem promieniowanie mikrofalowe.

    Tagi: pieczeniedietazdrowiekuchniafolia do pieczenia

  • Niezwykłe zastosowania chleba [fot. collage Senior.pl]

    Niezwykłe zastosowania chleba

    2015-03-23

    Jest niezbędny w każdej polskiej kuchni. Chleb to podstawa naszej diety - bez niego wielu nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji. Bywa jednak przydatny nie tylko jako stały element menu - może mieć wiele zastosowań.

    Tagi: chlebcukiercebuladieta

  • Skuteczny sposób na depresję? Upieczenie chleba... [© Grecaud Paul - Fotolia.com]

    Skuteczny sposób na depresję? Upieczenie chleba...

    2013-11-13

    To nie żart. Jak informuje „BBC News/Health", samodzielne upieczenie chleba lub ciastek pomaga zwalczyć depresję i nie tylko...

    Tagi: depresjastreschoroby psychicznepsychoterapia

  • Lekki kawałek chleba: pieczywo chrupkie [Fot. grzej_fot - Fotolia.com]

    Lekki kawałek chleba: pieczywo chrupkie

    2017-11-27

    Jak zmieniają się nawyki żywieniowe Polaków w codziennej diecie? Zaobserwować to możemy przede wszystkim na podstawie najbardziej podstawowego produktu, jakim jest pieczywo. Jeszcze do niedawna każdy Polak zjadał ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, dziś – ponad połowę mniej. Czym spowodowana jest tak dynamiczna zmiana i co obecnie króluje na naszych stołach?

    Tagi: pieczywopieczywo chrupkiebłonnik

  • Węglowodanowe szaleństwo. Czy od chleba się tyje? [Fot. Aleksey Zakharov - Fotolia.com]

    Węglowodanowe szaleństwo. Czy od chleba się tyje?

    2017-06-27

    Otyłość i nadwaga to obecnie jeden z największych problemów współczesnego świata. Według Światowej Organizacji Zdrowia, co roku przybywa osób cierpiących na te przypadłości. W wielu krajach europejskich, w ciągu ostatnich trzydziestu lat, częstość występowania otyłości i nadwagi zwiększyła się aż trzykrotnie. Tendencje te idą w parze ze stale spadającym spożyciem pieczywa, które często uznawane jest za główną przyczynę tycia. Jakie więc są prawdziwe powody naszych problemów z wagą?

    Tagi: chlebpieczywoweglowodanyotyłośćnadwaga

  • Zgaga, pieczenie, nudności - to refluks [© Max Tactic - Fotolia.com]

    Zgaga, pieczenie, nudności - to refluks

    2011-11-30

    Refluks żołądkowo-przełykowy jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Codzienne objawy tej choroby występują u 10% osób populacji krajów wysoko rozwiniętych, a raz na tydzień nawet u 20%. Objawy choroby obniżają jakość życia i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Bagatelizujemy objawy, a tymczasem nieleczony refluks może mieć fatalne skutki.

    Tagi: zgagalekarzreflukspieczenie

  • Mleko łagodzi pieczenie wywołane papryczką chili [fot. Lynn Greyling from Pixabay]

    Mleko łagodzi pieczenie wywołane papryczką chili

    2021-10-19

    Kiedy zjesz coś z większą ilością ostrej papryczki chili, najlepiej napij się nieco mleka, radzą eksperci z New Mexico State University.

    Tagi: papryka chilikapsaicynamlekopocenie się

  • Pieczenie w żołądku - nie nadużywaj leków, zmień dietę [Fot. staras - Fotolia.com]

    Pieczenie w żołądku - nie nadużywaj leków, zmień dietę

    2017-08-30

    Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.

    Tagi: refluksdietazłamaniechoroby nerekczekoladaalkoholpizzakawaocet

  • Chleb: zrób to sam [Fot. arinahabich - Fotolia.com]

    Chleb: zrób to sam

    2017-10-10

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę?

    Tagi: pieczywochleb

  • Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje? [Fot. Prostock-studio - Fotolia.com]

    Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje?

    2017-09-15

    Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.

    Tagi: pieczywochleb

  •  
    Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10