Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania pasteryzacja fasolki po bretonsku

Liczba wyników: 15

  • Piwo pasteryzowane czy niepasteryzowane? [© Nitr - Fotolia.com]

    Piwo pasteryzowane czy niepasteryzowane?

    2012-01-26

    Mit o szkodliwości konserwacji i pasteryzacji nie omija także piwa. Bardzo często podaje się, że pasteryzacja jest szkodliwa, bo jest to pewien sposób konserwacji produktu. W tym samym czasie piwa niepasteryzowane określa się jako naturalne i nieutrwalane. Tymczasem i jedne i drugie są dobre, a każde z nich ma swoje miejsce na rynku oraz swoich zwolenników. O tym, że pasteryzacja nie ma znaczenia dla smaku i jakości piwa mówi piwoznawca Maciej Chołdrych.

    Tagi: piwopasteryzacjaprodukty spożywcze

  • Przetwory pasteryzowane: trwałość bez sztucznych konserwantów [© Laurentiu Iordache - Fotolia.com]

    Przetwory pasteryzowane: trwałość bez sztucznych konserwantów

    2015-09-24

    Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?

    Tagi: konserwantysoleniewędzeniepasteryzacjasuszeniekulinaria

  • Warzywa i owoce: nie rezygnuj z witamin i składników mineralnych zimą [Fot. nd700 - Fotolia.com]

    Warzywa i owoce: nie rezygnuj z witamin i składników mineralnych zimą

    2018-11-29

    Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie i dodają energii podczas mroźnych, zimowych dni. Dlatego warto szukać sposobów, dzięki którym możemy jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po przetwory, możemy dostarczać witamin, składników mineralnych, pochodzących z owoców i warzyw także zimą.

    Tagi: warzywaowoce

  • Oliwa z oliwek „lekiem” na zaburzenia erekcji [Fot. Dušan Zidar - Fotolia.com]

    Oliwa z oliwek "lekiem" na zaburzenia erekcji

    2018-08-30

    Dieta śródziemnomorska od dawna swięci triumfy jako jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania się - może zapobiec chorobom serca, demencji, określonym rodzajom nowotworu, problemom z układem kostnym, etc. Do tej długiej listy korzyści można również dodać pomoc w pozbyciu się zaburzeń erekcji.

    Tagi: zaburzenia erekcjidietadieta śródziemnomorskatestosteronoliwa z oliwekcukrzyca

  • Czy obecnie chleb jest gorszy niż kiedyś? [Fot. fabiomax - Fotolia.com]

    Czy obecnie chleb jest gorszy niż kiedyś?

    2017-10-31

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?

    Tagi: chlebpieczywojakośćpiekarnia

  • Chleb bez ulepszaczy i konserwantów może być trwały [Fot. Prostock-studio - Fotolia.com]

    Chleb bez ulepszaczy i konserwantów może być trwały

    2017-09-27

    Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?

    Tagi: chlebprzechowywaniepieczywo

  • Jak sprawdzić, czy wybrane warzywa są świeże? [© paksir - Fotolia.com]

    Jak sprawdzić, czy wybrane warzywa są świeże?

    2016-08-11

    Lato to doskonały czas na to, by w naszej kuchni zagościły kolorowe, soczyste i pełne witamin warzywa. Nim jednak wybierzemy się na zakupy, powinniśmy zaopatrzyć się w wiedzę, w jaki sposób sprawdzać, czy są one świeże.

    Tagi: warzywabakłażanfasolka szparagowabrokułycukinia

  • Wygląd potraw rzeczywiście wpływa na ich smak [© Ruslan Olinchuk - Fotolia.com]

    Wygląd potraw rzeczywiście wpływa na ich smak

    2014-06-21

    Prawdą jest, że „jemy oczami", mówią uczeni z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu w Oxfordzie.

    Tagi: dietasałatkapaprykabrokułykapustakalafior

  • Karczochy: oryginalny smak i zdrowie [© Comugnero Silvana - Fotolia.com]

    Karczochy: oryginalny smak i zdrowie

    2012-08-17

    Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.

    Tagi: warzywakarczochymiażdżycacholesterol

  • Co drzemie w dżemie? [© Carme M.V. - Fotolia.com]

    Co drzemie w dżemie?

    2012-01-27

    Pozamykane w zgrabnych słoiczkach, kuszą kolorowymi etykietami i obietnicą smaku jak z babcinej spiżarni. Jak jednak z szerokiej gamy produktów, często pozornie niewiele różniących się od siebie, wybrać te najlepsze i najbardziej wartościowe?

    Tagi: dżemkonfituryprzetworyowoce

  •  
    Strony: 1 2