Liczba wyników: 1112
Swoje dobroczynne działanie Lactobacillus plantarum spowodowane jest tym, iż regulując pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zmianom w składzie mikroflory bakteryjnej chroniąc go przed drożdżycami i grzybicami.
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego. Jaka dieta pozwoli nam utrzymać równowagę mikroflory jelitowej?
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.
Kapsułki endoskopowe umożliwiają bezbolesne i szybkie zdiagnozowanie trudnych przypadków chorób jelita cienkiego i przełyku. Badanie kapsułką jest całkowicie bezbolesne, nieinwazyjne i bezpieczne.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Listerioza, bakteryjna choroba zakaźna wywoływana przez Listerie monocytogenes, częściej jest śmiertelna niż zatrucia pokarmowe powodowane innymi bakteriami. Poniżej dziesięć sposobów na zmniejszenie ryzyka zakażenia.
Szparag lekarski od wielu wieków (już w starożytnej Grecji i Rzymie) był stosowany jako środek moczopędny pomagający zapobec tworzeniu się kamieni nerkowych. W medycynie azjatyckiej, korzeń rośliny był używany na kaszel, biegunkę i dolegliwości układu nerwowego. Dziś stosowane są głównie jako dodatek do rozmaitych dań, ale warto też pamiętać o jego prozdrowotnych właściwościach.
Z wewnętrznej kory tropikalnych winorośli znanych jako Koci Pazur (Vilcacora) przygotowywane są ekstrakty, herbata i kapsułki. Vilcacora została poddana rozmaitym badaniom laboratoryjnym, które wykazały jej skuteczność w łagodzeniu szeregu chorób.
Krwawnik pospolity (łac. Achillea millefolium) ma wiele zastosowań medycznych, w tym nierzadko wykorzystuje się go przy problemach żołądkowo-jelitowych i zaburzeniach pracy całego ukladu pokarmowego. Jest rośliną wieloletnią, która rośnie n. in. w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Łacińska nazwa Achillea nawiązuje do Achillesa, który miał wykorzystywać roślinę do przyspieszenia gojenia się ran u żołnierzy.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd