Liczba wyników: 521
Niejeden z nas krzywi się z niesmakiem na dźwięk słowa „otręby". Tymczasem „nie taki diabeł straszny jak go malują". Otręby owsiane w połączeniu z chudym jogurtem naturalnym lub maślanką i owocami smakują naprawdę dobrze i, co więcej, mają zbawienny wpływ na nasz organizm i serce.
Wzrost wynagrodzeń wraz z wiekiem i doświadczeniem to jedno z podstawowych oczekiwań pracowników. Ostatnie dane opracowane przez Narodowy Bank Polski nie pozostawiają jednak złudzeń. Po 5-10 latach od rozpoczęcia kariery zawodowej, czyli zwykle w wieku ok. 30 lat, wysokość wynagrodzeń Polaków stabilizuje się i nie ulega większym zmianom aż do emerytury.
Jeśli ktoś dożyje do dziewięćdziesiątki, nie będzie musiał się więcej martwić o proces starzenia się - ulega on zatrzymaniu. Według Michaela Rose'a, profesora biologii ewolucyjnej na Uniwersytetcie Kalifornijskim, jeśli ktoś ma szczęście przeżyć dziewięć dekad, doświadcza zatrzymania się procesu starzenia się, informuje Daily Mail.
Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Owies nie zajmuje czołowego miejsca w rankingu popularności zbóż. Daleko mu do pszenicy czy żyta. Co jednak krzepiące, w związku z trwającą od dłuższego czasu modą na musli, również płatki owsiane wracają do łask.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
W wieku 105 lat Edythe Kirchmaier jest wolontariuszką, prowadzi samochód, wykonuje robótki ręczne i jest aktywną użytkowniczką Facebooka.
Odpowiednio długi i głęboki sen zapewnia dobry ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Zbyt krótki lub przerywany odpoczynek zaś zaburza funkcjonowanie organizmu i zwiększa ryzyko różnych chorób. Najnowsze badania wykazały, że zaburzenia snu podnoszą prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny