Liczba wyników: 217
Według starej zasady „śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza”. Pierwszy posiłek w ciągu dnia stanowi bazę dla naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim.
Płatki śniadaniowe produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu. Jadalne części ziaren zbóż są bogatym źródłem m.in. błonnika.
Owsianka jest lepsza niż płatki zbożowe, jeśli chodzi o kontrolowanie apetytu, mówią amerykańscy naukowcy.
Jednym ze stałych składników naszej diety powinno być pełne ziarno – radzą dietetycy. Na sklepowych pólkach możemy znaleźć pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki do mleka.
W wielu sklepach pojawiły się produkty na bazie orkiszu: pieczywo, płatki, makarony, kawa a nawet piwo. Orkisz trudno jednak nazwać nowością rynkową, bo znany był już w starożytności, teraz jednak „cudowne zboże” odkrywane jest na nowo.
Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.
Białe, drobne płatki osypujące się na ubranie to jeden z najbardziej znanych objawów łupieżu. Choć nie jest on niebezpieczny dla zdrowia, charakteryzuje się dużą uciążliwością: wygląda nieestetycznie, często towarzyszy mu swędzenie skóry głowy oraz pogorszenie stanu włosów a w skrajnych przypadkach łysienie.
Owies nie zajmuje czołowego miejsca w rankingu popularności zbóż. Daleko mu do pszenicy czy żyta. Co jednak krzepiące, w związku z trwającą od dłuższego czasu modą na musli, również płatki owsiane wracają do łask.
Z badań przeprowadzonych na zlecenie „Świata Konsumenta” wynika, że liczne produkty oferowane na polskim rynku zawierają zbyt dużą ilość kumaryny, substancji należącej do laktonów, przyczyniającej się do marskości wątroby. Zwiększoną ostrożnością powinni wykazać się ludzie używający samego cynamonu, bądź spożywający herbatę, desery, czy płatki śniadaniowe mające w swym składzie wspomnianą przyprawę.
Wśród bakalii znajdują się: wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, daktyle drylowane, mak niebieski, migdały słodkie, migdały płatki, morela suszona, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, pestki dyni, śliwka suszona oraz orzechy włoskie.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd