Liczba wyników: 152
Niejeden z nas krzywi się z niesmakiem na dźwięk słowa „otręby". Tymczasem „nie taki diabeł straszny jak go malują". Otręby owsiane w połączeniu z chudym jogurtem naturalnym lub maślanką i owocami smakują naprawdę dobrze i, co więcej, mają zbawienny wpływ na nasz organizm i serce.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Na wiosnę warto pomyśleć nie tylko o domowych porządkach, lecz także o własnej kondycji. Oczyszczenie organizmu to sposób na lepsze samopoczucie i smukłą sylwetkę. Z pomocą przychodzą otręby. W smaczny i łatwy sposób pomogą odzyskać życiową energię oraz znów poczuć się lekko.
Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.
Dieta bogata w otręby może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym - informują naukowcy z Harvard Medical School.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
Cierpisz z powodu zespołu jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome - IBS)? Wyrzuć otręby i spróbuj błonnika rozpuszczalnego, radzą duńscy naukowcy.
Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Emoji (emotikony) – dlaczego starsi użytkownicy rzadziej ich używają