Liczba wyników: 444
Oliwka z oliwek to doskonały dodatek do sałatek i innych potraw, warto o tym pamiętać przygotowując codzienne posiłki, gdyż jak twierdzą naukowcy może ona chronić przed rakiem.
Nowe badania wykazały, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może chronić wątrobę przed stresem oksydacyjnym.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Pamiętaj, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazła się oliwa z oliwek. Trudno przecenić jej właściwości dla zdrowia - do długiej listy korzyści można dołączyć ochronę wątroby.
Oliwa z oliwek - sztandarowy produkt diety śródziemnomorskiej - uznawana jest powszechnie za zdrowy, naturalny artykuł spożywczy. Do niedawna jej rozpoznane oddziaływanie chroniące przed schorzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym, jak choroby sercowo-naczyniowe, neurodegeneracyjne czy nowotwory, przypisywano wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych.
Oliwa z oliwek to dla Włochów podstawa egzystencji, bez której żadne danie nie jest potrawą pełnowartościową, dlatego z wyjątkowym szacunkiem i oddaniem obchodzą się z drzewami oliwnymi.
Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Jak wyobrazić sobie drzewo, w cieniu którego odpoczywał Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Historia drzew oliwnych sięga ponad 6000 lat. Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem”.
Spożywanie oliwy z oliwek może pomóc w zapobieganiu udarów mózgu u osób powyżej 65 roku życia, mówią uczeni. Naukowcy twierdzą, że zalecenia dietetyczne powinny obejmować oliwę z oliwek, może ona bowiem zapobiec udarowi mózgu u osób starszych. Do takiego wniosku doszli badacze po przeanalizowaniu historii medycznej ponad siedmiu tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat z Bordeaux, Dijon i Montpellier we Francji.
Warto używać oliwy z oliwek - zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi aż o 68 procent.
Dodawanie do diety oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko raka piersi o kilkadziesiąt procent.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny