Liczba wyników: 33
Wielu ludzi prezentuje przekonanie, że kuchenki mikrofalowe mogą być trochę niebezpieczne. Oto kilka rozpowszechnionych mitów, które warto rozwiać.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Wydawać by się mogło, że wolnostojąca kuchenka gazowa, która jeszcze kilkanaście lat temu była nieodłącznym elementem każdej polskiej kuchni, odeszła już do lamusa. W nowym budownictwie już od dawna nie ma instalacji gazowej, dlatego przeglądając propozycje studiów kuchennych zobaczymy głównie zasilane energią elektryczną sprzęty do zabudowy. Tymczasem kuchenki gazowe nadal są wybierane ze względów technicznych czy ekonomicznych.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Jedzenie większych ilości surowego czosnku może być dobre twojego serca. W jakiej formie jednak najlepiej jeść to warzywo, by nie stracić jego korzyści zdrowotnych?
Nylonowe woreczki do gotowania i tekturowe kubki wyłożone plastikiem to udogodnienia, które ceni sobie wielu ludzi, choć badanie przeprowadzone przez ACS Environmental Science & Technology sugeruje, że są one znaczącym źródłem nanocząstek. Plastik w tych produktach uwalnia biliony małych cząstek do każdego litra wody, z którą się stykają. Według ekspertów, poziomy te jednak mieszczą się w przepisowych limitach.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Niemal każdego lata przez kraj przetacza się fala upałów - czasem trwa zaledwie kilka dni, innym razem utrzymuje się przez cały miesiąc. W każdym razie zawsze jest tak samo niebezpieczna szczególnie dla osób starszych i mających problemy zdrowotne.
Zaparcia mogą być spowodowane chorobą, ale nierzadko wywołuje je też dieta. Ogólnie rzecz biorąc, aby układ pokarmowy dobrze działał, trzeba się odpowiednio odżywiać, w tym dostarczać sobie błonnik. Sprawdź, co warto sobie jeść, by pozbyć się zaparć.
W Święta liczba domowników wzrasta średnio o 3-4 osób, w okresie 24-27 grudnia. Większa liczba domowników oznacza wyższe zużycie mediów takich jak woda, prąd czy gaz. Dla gospodarstw domowych organizujących święta, koszty rachunków za media wzrosną średnio o prawie 100 złotych - wynika z analiz platformy MAM.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny