Liczba wyników: 3220
Wirus grypy rozprzestrzenia się głównie drogą kropelkową, więc przebywanie w odległości nawet dwóch-trzech metrów od osoby zarażonej oznacza wysokie ryzyko infekcji. Choroba jest uciążliwa i bardzo nas osłabia: sprawdź, jak się rozwija i co robić, by ograniczyć jej symptomy.
Sadziec przerośnięty (Eupatorium perfoliatum) należy do rodziny Asteraceae. Pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej i był stosowany przez Indian do leczenia gorączki różnego pochodzenia. Współcześnie używa się go głównie w medycynie homeopatycznej również do walki z gorączką oraz innych objawów infekcji wirusowych i bakteryjnych, a także do pomocy w leczeniu określonych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Powszechnie wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, tą zasadą powinniśmy kierować się również w odniesieniu do grypy. Specjaliści radzą wyprzedzić chorobę i zaszczepić się przeciwko grypie. Szczepieniom poddać warto się w każdym wieku, jednak szczególnie zachęca się do tego kobiety planujące ciążę oraz osoby, które ukończyły 50- ty rok życia.
Cel – człowiek, broń – biologiczna, siła rażenia – miliony zabitych, straty – miliardy dolarów. Naukowcy i organizacje zdrowia ostrzegają przed prawdopodobnym wybuchem pandemii grypy. Czy można przygotować strategię obrony dla świata na wypadek wybuchu pandemii grypy?
Utrzymująca się do listopada słoneczna pogoda mogła spowodować fałszywe wrażenie, że sezon infekcji jeszcze przed nami. Jednak jak podaje PZH tylko w ostatnim tygodniu listopada zanotowano już ponad 125 tysięcy zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. Prawdziwy szczyt zachorowań nastąpi w miesiącach styczeń-marzec. To najwyższy czas, aby pomyśleć o skutecznej profilaktyce grypy, która może uchronić nas nie tylko przed zachorowaniem, ale przede wszystkim przed poważnymi powikłaniami grypy, a nawet zgonem.
Na pytania dotyczące najczęściej pojawiających pytań na forach internetowych dotyczących grypy odpowiada prof. dr hab. Lidia Brydak, kierownik Zakładu Badania Wirusów Grypy z Krajowego Ośrodka ds. Grypy, placówki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.
Sezon grypy i przeziębienia daje o sobie znać, zewsząd słychać kichanie i kaszel. Masz nadzieję, że ciebie to ominie, ale któregoś dnia z przerażeniem zauważasz, że słabiej się czujesz. Żadna metoda nie da stuprocentowej skuteczności jeśli chodzi o zachorowalność na wspomniane choroby, ale zachowanie pewnych środków ostrożności znacznie zmniejszy ryzyko ich objawów.
Kiedy pojawiają się pierwsze niepokojące symptomy choroby, jak najszybciej chcemy sprawdzić, co nam dolega, skąd się bierze i jak to leczyć. W takich momentach, zamiast pójść do lekarza, coraz częściej sięgamy po informacje dostępne w Internecie. Niestety, sieć pełna jest niesprawdzonych doniesień, niezweryfikowanych półprawd oraz mitów, które mogą nam przynieść więcej szkody, niż pożytku. Z faktami i mitami dotyczącymi grypy rozprawiają się lekarze z portalu Pogromcy Mitów Medycznych.
Wśród osób które w 2011 roku chorowały na grypę, zdecydowana większość pracowała pomimo dolegliwości – wynika z badania przeprowadzonego przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych na zlecenie firmy Bayer. Niemal połowa badanych niechętnie bierze zwolnienie lekarskie, a (jedynie 15% respondentów zadeklarowało, że było na zwolnieniu lekarskim w czasie ostatniego epizodu grypy. Główną metodą walki z grypą wśród osób, które pracują pomimo tej choroby jest zażywanie leków dostępnych bez recepty.
Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd