Liczba wyników: 249
Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Seattle kolejny raz dowodzą, że to co jemy ma wielki wpływ na jakość oraz długość naszego życia. W celu zbadania zależności zachodzących pomiędzy sposobem odżywania a ryzykiem zachorowania na raka jajników u kobiet w wieku pomenopauzalnym, naukowcy przez osiem lat obserwowali dwie grupy kobiet.
Nowotwory „kobiece” – rak jajnika, szyjki i trzonu macicy – to te, o których nie przywykliśmy rozmawiać, ani o nie pytać. Niedawna decyzja hollywoodzkiej gwiazdy Angeliny Jolie o profilaktycznym usunięciu jajników oraz obchody Światowego Miesiąca Świadomości Raka Jajnika sprawiły, że temat nowotworu jajnika stał się przedmiotem debaty publicznej. W działania popularyzujące świadomość choroby zaangażowały się liczne instytucje i organizacje w całej Polsce zachęcając do regularnego wykonywania badań.
Rak jajnika rozwija się „po cichu” ze względu na brak charakterystycznych objawów. Z tego też powodu chorobę zazwyczaj wykrywa się dopiero w zaawansowanym stadium, kiedy szanse na wyleczenie są niewielkie. Rocznie rozpoznaje się już około 3500 nowych zachorowań. Przesiewowe badania w kierunku raka jajnika nie mają obecnie zastosowania z uwagi na brak skuteczności. Jedną z niewielu dostępnych metod oceny ryzyka wystąpienia raka jajnika jest wywiad rodzinny i obecność mutacji w genie BRCA 1/2.
Rak jajnika to siódmy najczęstszy nowotwór u kobiet. Według statystyk Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund, WCRF), co roku diagnozuje się około 250 tysięcy nowych jego przypadków. Jakkolwiek wczesne objawy choroby są zwykle mało dostrzegalne, warto zwrócić uwagę na wszelkie niepokojące symptomy, by móc dostatecznie wcześnie zareagować. Sprawdź, jakie są oznaki rozwoju tego raka.
Światowy Dzień Walki z Rakiem (World Cancer Day) jest obchodzony już po raz szesnasty. Ustanowiony w 2000 roku podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem w Paryżu, ma przypominać o zagrożeniu, jakie stanowią choroby onkologiczne i mobilizować systemy ochrony zdrowia do podejmowania stosownych działań prewencyjnych i naprawczych. W tym roku Polskie Towarzystwo Onkologiczne wskazuje na konieczność poprawy leczenia chorych na raka jajnika. Umieralność na ten nowotwór w Polsce jest o 15% wyższa niż przeciętna dla krajów Unii Europejskiej.
Picie herbaty zmniejsza ryzyko raka jajnika - wynika z nowego badania.
Badania sugerują, że codzienne zażywanie kwasu acetylosalicylowego może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jajnika u kobiet o jedną piątą.
O raku jajnika i raku szyjki macicy mówi się coraz więcej i częściej. W polskim społeczeństwie wciąż pokutują jednak liczne błędne przekonania na ich temat. We wrześniu na całym świecie obchodzony jest Miesiąc Świadomości Nowotworów Ginekologicznych. To dobra okazja, by dowiedzieć się więcej o tego rodzaju nowotworach.
Naukowcy z Instytutu Badania Raka z Nowej Anglii poinformowali, że nowy sposób leczenia raka osiągnął wysokie wyniki w przeprowadzonych testach próbnych.
Badacze Tusculum College w Tennessee sugerują, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu może być efektywna w zapobieganiu raka piersi i raka jajnika.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny