Liczba wyników: 1464
Jedną z popularniejszych dysfunkcji widzenia po przekroczeniu 40. roku życia jest starczowzroczność, inaczej nazywana prezbiopią. Objawia się tym, że obraz z bliska staje się nieostry i rozmazany, gdy dalszy plan widzimy zupełnie wyraźnie. Szacuje się, że ze względu na starzenie się społeczeństwa z roku na rok zwiększa się również procent osób dotkniętych tym problemem.
Powszechnie uważa się, że wraz z wiekiem popęd seksualny ulega zmniejszeniu. W istocie statystycznie jest nieco niższy niż w przypadku osób młodych, jednakże nie oznacza to całkowitego braku chęci na seks. Libido u mężczyzn w starszym wieku (po sześćdziesiątce) ulega spadkowi, ale zupełna niechęć do seksu może oznaczać problemy zdrowotne.
Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych. Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.
Brytyjskie badania wykazały, że w 2010 roku w Europie średnio jeden na dziesięciu czterdziestolatków zażywał co najmniej jeden lek przeciwdepresyjny. Wszystko zależy od samopoczucia psychicznego, które osiąga pozytywny szczyt w młodym wieku, potem, do około 40 lat, spada, a następnie ponownie wzrasta w starszym wieku.
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
W trosce zarówno o zęby, jak i o linię wiele osób kupuje produkty typu „light” lub „sugar free”. Tymczasem jak się okazuje, produkty te wcale nie mają dobrego wpływu na zęby. Jak dowiedli naukowcy w ostatnich badaniach, chociaż zamiast cukru zawierają one przeważnie ksylitol albo sorbitol, to jednak składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.
Jest niezędny przy pieczeniu ciast czy przygotowaniu konfitur. Niektórzy nie wyobrażają sobie wypicia kawy czy herbaty bez dodania choćby jego jednej kostki, ale cukier może mieć także niekulinarne zastosowania. Bywa bardzo przydatny, przejrzyj listę niestandardowych jego zastosowań.
Już wykazano, że zwierzeta mogą żyć dłużej dzięki ograniczeniu kaloryczności diety, w tym zmniejszeniu ilości cukru w diecie. Teraz badacze z Uniwersytetu w Montrealu odkryli, że zdolność komórek do wyczuwania obecności cukru ma tu istotne zanaczenie.
Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
Jeśli stężenie glukozy jest zbyt duże, osłabieniu ulegają zdolności do zapamiętywania i kurczy się hipokamp.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd