Liczba wyników: 6156
Osoby starsze chore na cukrzycę, które regularnie kontrolują poziom cukru we krwi, mają większe szanse na uniknięcie powikłań związanych z cukrzycą takich jak zawał serca, amputacja kończyn dolnych i choroby nerek.
Niski poziom cukru we krwi u osób starszych z cukrzycą typu 2 może zwiększać ryzyko demencji, sugerują nowe badania.
Zbyt niski poziom cukru we krwi jest niebezpieczny dla zdrowia. Jeśli ma miejsce w ciągu dnia, łatwiej zareagować, warto jednak umieć także rozpoznawać symptomy, które informują o nocnej hipoglikemii.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Poziom glukozy we krwi ma istotny wpływ na zdolność zapamiętywania. Szczególnie diabetycy powinni kontrolować glikemię.
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.
Cukrzyca typu 2. stała się już chorobą cywilizacyjną. Schorzenie to jest powiązane z trybem życia człowieka i jego nawykami żywieniowymi. Sprzyjają mu nadwaga, otyłość i brak ruchu. Natura dla przetrwania gatunku wymyśliła możliwość magazynowania energii, lecz zupełnie nie przewidziała cywilizowanego świata, w którym człowiek ma pokarmu pod dostatkiem i by, żyć nie musi się właściwie ruszać... W obliczu zagrożenia cukrzycą wystarczy proste badanie, które pozwoli uchronić się przed tą poważną chorobą.
Poziom witaminy D oddziałuje na wagę, szczególnie w przypadku starszych kobiet. Uczeni zaprosili do badań grupę kobiet po 65 roku życia. Okazało się, że panie, u których poziom witaminy D był najniższy, przybrały na wadze więcej podczas 4,5 letniego okresu obserwacji niż kobiety o najwyższym poziomie wspomnianej witaminy.
Mężczyźni po czterdziestce sypiają gorzej, m. in. dlatego, że doświadczają spadku poziomu testosteronu - wynika z najnowszych badań.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd