Liczba wyników: 1608
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Szczaw jest wykorzystywany w kuchni do przyrządzenia zupy, ale świetnie pasuje też do sałatek i sosów. Przydatny może być jednak także medycznie - tradycyjnie od wieków był stosowany na biegunkę i problemy z zatokami, a także zapalenie oskrzeli.
Kosaciec różnobarwny (Iris versicolor) to odmiana irysów rosnąca na wilgotnych łąkach, bagnach i wzdłuż brzegów strumieni w północnych częściach Ameryki Północnej. Kosaciec jest głównie stosowany jako środek moczopędny i przeczyszczający oraz łagodzący problemy skórne.
Boldoa aromatyczna, krzew rosnący w Ameryce Południowej, od tysięcy lat jest tam używany jako przyprawa i lek - stosuje się go głównie w leczeniu dolegliwości wątroby.
Jemioła powszechnie kojarzona jest ze Świętami Bożego Narodzenia. Stanowi element dekoracyjny, ale jej wieszanie nad drzwiami czy pod sufitem ma mieć nie tylko estetyczny efekt - podobno przynosi domowi i jego mieszkańcom szczęście w nadchodzącym roku. Poza tym roślina wykorzystywana jest leczniczo - zobacz, jakie korzyści może przynieść jej stosowanie.
Werbena cytrynowa to pochodzące z Ameryki Południowej zioło o intensywnym cytrusowym aromacie. Od dawna jest stosowana w medycynie tradycyjnej na różne dolegliwości, w tym dla wzmocnienia odporności i na stres. Docenia ją też przemysł kosmetyczny, bo roślina pomaga poprawić nawilżenie i elastyczność skóry. Sprawdź, jak szerokie ma zastosowanie.
Areka katechu, czyli palma betelowa, palma kateszowa, żuwina, etc. (ma kilka nazw zwyczajowych) to pochodząca z Filipin roślina palmowata stosowana na poprawę nastroju, niedociśnienie, czy przy anemii, może jednak wywoływać dużo różnych skutków ubocznych.
Oliwka europejska zajmuje ważne miejsce w kulinarno-medycznej historii naszego kontynentu. Od dawna wykorzystywane są w obydwu dziedzinach owoce tego drzewa, ale warto wiedzieć, że także wyciąg z liści może być użyteczny w lecznictwie.
Żarnowiec miotlasty (Cytisus scoparius) to pochodzący z Europy krzew, który w naszych orgodach pełni głównie funkcję rośliny ozdobnej. Dość łatwo się go uprawia, nie ma wielkich wymagań co do gleby i poziomu nasłonecznienia, więc szybko się też rozporzestrzenia. Poza ozdobną, ma jednak także prozdrowotne właściwości.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny