Liczba wyników: 467
Na Uniwersytecie Stanforda opracowano technologię, która pozwoli na sterowanie komputerem bez pomocy myszy, prawie wyłącznie za pomocą ruchów gałek ocznych.
Gryzonie mogą stanowić „narzędzie" diagnostyczne - prawdopodobnie są w stanie wyczuć rozwój choroby Alzheimera przed wystąpieniem kojarzonych z chorobą symptomów.
Wampiry miały rację? Zastrzyk z młodej krwi może odmłodzić mózg starych myszy, wynika z nowych badań Stanford University School of Medicine.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Ludzkie łzy, pozornie postrzegane jedynie, jako wyraz emocji, zawierają substancje obniżające poziom atrakcyjności seksualnej, pobudzenia oraz poziomu testosteronu u mężczyzn. Prowadzone dotychczas wyłącznie na myszach badania wykazały, że łzy tych gryzoni zawierają sygnały chemiczne lub feromony, wywołujące agresję u myszy płci męskiej, natomiast u myszy płci żeńskiej – przyspieszenie dojrzewania. Okazuje się, że łzy ludzkie, poza rolą wyrażania emocji, wywołują również określone reakcje „behawioralne”.
Jak wynika z badań amerykańskich naukowców głód sprzyja lepszemu nastrojowi. Do takiego wniosku doprowadziła badaczy obserwacja myszy.
Stosowanie diety bogatej w węglowodany powoduje niemal natychmiastowe zmiany we florze jelit myszy, a modyfikacje te sprawiają, że zwierzęta stają się otyłe.
Grupa włoskich naukowców odkryła proteinę, która zwiększa metabolizm. Badania przeprowadzono na myszy i okazało się, że mimo wysokotłuszczowej diety mysz nie przybrała na wadzę.
Włoscy uczeni deklarują, że odkryli eliksir życia. Ma go stanowić "koktajl" aminokwasów, który przedłużył życie myszy o 12%. Naukowcy wierzą, że „specyfik" może przynieść korzyści ludziom, szczególnie starszym i chorym.
Uczeni z Uniwersytetu Kiusiu odkryli, że określona część białka sojowego może zmniejszyć osłabienie pamięci u myszy.