Liczba wyników: 101
Chondroityna jest wytwarzana w organizmie i stanowi jeden z głównych składników tkanki chrzęstnej. Czerpie płyn do chrząstki, co czyni ją elastyczną i spowalnia jej zużycie. Struktura substancji zwiększa również odporność chrząstki na nacisk.
Witamina B6 nie może być przechowywana w organizmie, dlatego ważne jest, aby dostarczać jej odpowiednią ilość dzięki diecie i - w razie potrzeby - suplementom.
Algi są bogate w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry aminokwasy, związki krzemu, wapnia, jodu oraz cenne mikroelementy. Zawarte w nich witaminy mają bardzo stabilną formę, co zapewnia ich silniejsze działanie. Wszystko to sprawia, że stanowią ważny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry, także masek do twarzy.
Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Mikroelementy, takie jak witamina A, żelazo i cynk, mają pozytywny wpływ na odporność, a multiwitaminy i suplementy multimineralne w sposób szczególny poprawiają odporność przedstawicieli starszego pokolenia.
Świeże grzyby to witaminy, niezbędne mikroelementy i pyszny smakołyk. Ponadto są niskoenergetycznym pożywieniem, co oznacza, że możesz je jeść i nie martwić się o linię i to w czasach gdy nadwaga jest naprawdę poważnym problemem. Z powodu otyłości cierpi średnio 60% ludzi dorosłych i prawie 30% dzieci. Jednym ze sposobów walki z nadwagą jest właśnie niskoenergetyczna dieta, do której można z powodzeniem włączyć smaczne, świeże grzyby.
Za oknem zrobi się zielono i słonecznie, a my sami mamy wreszcie energię do działania i chęć zadbania o swój wygląd. Do blasku, po długiej zimie, trzeba przywrócić włosy, paznokcie i cerę. Jednakże najdroższe kosmetyki czy nawet zabiegi medycyny estetycznej na nic się zdadzą jeśli nasza dieta jest uboga w niezbędne substancje odżywcze, mikroelementy i witaminy.
Gorsza kondycja skóry po zimie to problem, z którym boryka się wiele kobiet. Przy ujemnych temperaturach mniej się pocimy, ale skóra jest także mniej natłuszczona, zmniejsza się bowiem wytwarzanie płaszcza płaszcz lipidowego, który jest naturalną ochroną przez czynnikami zewnętrznymi. Kolejnym negatywnym czynnikiem jest centralne ogrzewanie, które wysusza powietrze w pomieszczeniach i odbiera tym samym wilgoć skórze. Również nieodpowiednia dieta, uboga w witaminy i mikroelementy nie jest obojętna dla naszego organizmu. Efekt to poszarzała, cienka skóra, popękane naczynka krwionośne, przebarwienia i nierówny koloryt.
Codzienne jedzenie owoców jagodowych, w tym truskawek, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny