Liczba wyników: 91
Imbir pochodzi z cieplejszych części Azji, takich jak Chiny, Japonia i Indie, ale uprawiany jest także Ameryce Południowej, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Stosuje się go zarówno w kulinariach, jak i celach medycznych.
Imbir jest chętnie dodawany do herbaty i innych napojów. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wspomaga odchudzanie. Zobacz, do czego się przydaje.
Od wieków korzeń imbiru stosowany był jako naturalny środek na różne dolegliwości, takie jak przeziębienia i rozstrój żołądka. Teraz naukowcy z University of Georgia odkryli, że dołączenie imbiru do codziennej diety zmniejsza ból mięśni wywołany ćwiczeniami.
Gdy za oknem mróz, wiatr, padający śnieg lub deszcz, czapki są niezbędne. Jakkolwiek jednak pomagają ochronić się przed przeziębieniem, niekorzystnie wpływają na wygląd naszych włosów. Nakrycia głowy sprawiają, że włosy nadmiernie się elektryzują i szybko przetłuszczają. Przydatny może się wówczas okazać ekstrakt z imbiru.
Samodzielnie aromatyzowana herbata, w przeciwieństwie do tych gotowych, jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Wystarczy sprawdzić etykiety popularnych, słabej jakości herbat, aby przekonać się, ile malin jest w herbacie malinowej oraz czy herbata imbirowa ma coś wspólnego z prawdziwym korzeniem imbiru. Polecamy trzy przepisy na oryginalne, aromatyzowane herbaty.
Czy to możliwe żeby jesienią poczuć się jak w środku lata? Tak, wystarczy garść rozgrzewających przypraw dodana do podgrzewanego wina, piwa a nawet wody. Do tego jeszcze szczypta imbiru, cynamonu, kardamonu i odrobina miodu, soku malinowego, kilka kropli cytryny. I bardzo szybko, nawet w zimne, deszczowe dni odzyskamy upragnioną energię i siły witalne. A zapachy roznoszące się podczas zapewnią nam na długie godziny doskonałe samopoczucie.
100-letni Fauja Singh, najstarszy na świecie maratończyk, odsłonił sekrety swojej niezwykłej sprawności. Pomimo tak zaawansowanego wieku Singh nie zwalnia. Ciągle jest w dobrej formie i kontynuuje treningi. Od 89 roku życia ukończył siedem maratonów. Jako pierwszy zapisał się na bieg maratoński Edynburg 2012. Staruszek powiedział, że kluczem do umiejętności pokonywania codziennie 10 mil w ramach treningu jest jedzenie dużej ilości imbiru, curry i wypijanie wielu filiżanek herbaty.
Popularny w Japonii lek ziołowy pomaga przy stanach zapalnych jelit, w tym przy nieswoistym zapaleniu jelit (IBD). Daikenchuto (DKT) - preparat zawierający imbir, pieprz, żeń-szeń i maltozę - osłabia nasilenie zapalenia jelita grubego: zapobiega utracie ważnych bakterii jelitowych i zwiększa poziom komórek odpornościowych w okrężnicy, które zwalczają stany zapalne.
Imbir ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, więc jest popularnym ziołowym preparatem w leczeniu chorób zapalnych.
Dodawaj różnych przypraw do posiłku - to niezawodny sposób nie tylko na sprawienie, że będzie smaczniejszy, ale też może przydać korzyści zdrowotnych.