Liczba wyników: 1475
Starsi Australijczycy mogą dłużej mieszkać samodzielnie, jeśli otrzymają rządową pomoc w zakresie podstawowych domowych czynności oraz odpowiednia opiekę zdrowotną. Taka forma opieki nad seniorami jest dla nich korzystniejsza a przy tym tańsza niż pobyt w domach spokojnej starości - wynika z badań australijskiego Instytutu Zdrowia i Opieki Społecznej.
Trzy na każde cztery nowe miejsca pracy w Australii są związane ze zdrowiem i opieką społeczną. Powstają one w odpowiedzi na zapotrzebowanie ze strony starzejącego się społeczeństwa.
W Australii ludzi powyżej 65 roku życia jest już ponad 27 proc. szacuje się, że do 2051 roku będzie takich osób ok. 30 proc. Średnia wieku wynosi w tym kraju teraz 36,4 lat. Badania pokazują, że co druga dojrzała osoba, która próbuje znaleźć lub zmienić pracę ma na to szansę.
Ciągle w drodze, tak najkrócej można opisać nowo rozwijający się trend wśród australijskich seniorów. Wystarczy wygodny samochód, przyczepa kempingowa i można ruszać w drogę w nieznane by cieszyć się pęłnią życia.
O tym, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia w naszym kraju świadczą coraz krótsze dni, iluminacje rozbłyskujące na ulicach i bożonarodzeniowa muzyka w galeriach. Poza tym wszyscy marzą o białych Świętach - śnieg „utwierdza" w przekonaniu, że oto nadszedł magiczny, niezwykły i wyczekiwany nawet przez mniej religijnych ludzi okres. Tradycja obchodzenia Świąt jest silna i powszechnie znana, a nasza szerokość geograficzna wyznacza jej warunki zewnętrzne - niezbywalne ciepłe ubrania, lodowiska w centrum miasta, bożonarodzeniowe kuligi. Tam jednak, gdzie podczas Bożego Narodzenia świeci słońce i lato daje o sobie znać wysoką temperaturą, celebracja i tradycje są odmienne.
Kawy z dodatkiem mleka cieszą się w Polsce szczególną popularnością – zwłaszcza wśród pań. Mało kto jest jednak w stanie powiedzieć, czym dokładnie różnią się od siebie cappuccino, cafe latte i flat white. Jak się je przygotowuje? Jakiego mleka użyć? Kiedy i w jaki sposób należy je spieniać?
Kawa jest drugim po herbacie najpopularniejszym napojem, który wybieramy do pierwszego posiłku. Obchodzony w kwietniu Europejski Dzień Śniadania to doskonała okazja, by z pomocą eksperta wybrać wariant, który nie tylko najlepiej nas pobudzi, ale i będzie istotnym elementem porannego zastrzyku energii.
Mówi się, że Polacy zawsze byli ekspertami w większości dziedzin. Od kilku lat, za sprawą programów takich jak Kuchenne Rewolucje czy Masterchef, dotyczy to również kwestii kulinarnych – zwłaszcza, jeśli chodzi o restauracje. Niestety, często nasza ekspertyza przy wyborze odpowiedniego lokalu na randkę czy spotkanie biznesowe ogranicza się do przebierania w miejscach, które są akurat modne lub po prostu sprawiają wrażenie ekskluzywnych.
Od tego, co jesz, zależy twoje samopoczucie i wygląd. Nie jest to tylko slogan. Sam/a z doświadczenia doskonale zdajesz sobie sprawę, jakie produkty powodują u ciebie dolegliwości, a po jakich tryskasz energią. Jeśli chodzi o wygląd, rezultaty nie zawsze są natychmiastowe, ale eksperci zapewniają, że dieta ma bezpośredni wpływ na naszą prezencję.
Żelazną zasadą osób dbających o linię jest to, by nie jeść przed pójściem spać. A tym czasem amerykańscy naukowcy dowiedli, że nie pora posiłku jest ważna, a to co mamy na talerzu! Podejście do diety się zmieniło: patrzmy na to CO jemy, a nie KIEDY...