Liczba wyników: 137
Zwiększenie dziennej liczby kroków może przeciwdziałać konsekwencjom zdrowotnym zbyt długiego siedzenia w ciągu dnia, mówią uczeni z Uniwersytetu w Sydney.
Wiadomo, że ruch jest dobry dla naszego ciała w miarę starzenia się. W jakim stopniu jednak aktywność fizyczna jest korzystna dla osób powyżej 60-go roku życia? Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Buffalo dostarcza odpowiedzi i nie jest to słynne 10 tysięcy kroków dziennie.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Na Uniwersytecie w Granadzie określono optymalną liczbę kroków, przy której większość ludzi zyskuje najznaczniejsze korzyści. Pokazano też, że tempo, w jakim się chodzi, może przydać określonych profitów dla zdrowia.
Jedno z białek kwasu omega-3 odgrywa kluczową rolę w mechanizmie, który zapobiega magazynowaniu przez wątrobę nadmiernej ilości tłuszczu z pożywienia. Można więc opracować taki suplement diety, który pomoże zapobiegać niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD).
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Jedna porcja dziennie fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy może znacznie obniżyć „zły cholesterol", a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Starzenie się nie musi oznaczać osłabienia mięśni. Seniorskie lata mogą być czasem fizycznej siły, mówią eksperci z University of Michigan Health System.
Różnorodne schematy zdrowego odżywiania mają związek ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Jak odkryto, osoby, które uzyskały wysokie wyniki w przestrzeganiu co najmniej jednego z czterech wzorców zdrowego odżywiania, były mniej narażeni na śmierć w badanym okresie.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny