Liczba wyników: 479
Najlepszym sposobem ochrony przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych jest zastosowanie filtra przeciwsłonecznego. Jednak przegląd siedmiu badań wykazuje, że długotrwałe uzupełnianie diety w beta-karoten stanowi bardzo skuteczną całodzienną ochronę ciała przed słońcem.
Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z istotnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyjaśniamy co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najbardziej wartościowym źródłem jest 100% sok pomarańczowy.
Czy witamina C i beta-karoten mogą pomóc w ochronie człowieka przed demencją? Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech sugerują, że owszem. Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm badali wpływ antyoksydantów na patogenezę choroby Alzheimera.
Rzecznik Praw Obywatelskich Janusz Kochanowski zwrócił się do minister zdrowia Ewy Kopacz z prośbą o udostępnienie dokumentów dotyczących wprowadzenia leku o nazwie interferon-alfa do terapii chorych na raka nerki, a także stanowiska krajowego konsultanta w dziedzinie onkologii klinicznej odnośnie ich leczenia. Rzecznika zaniepokoiły informacje o poważnych problemach chorych związanych z refundacją leczenia tego nowotworu przez NFZ.
Eksperymenty amerykańskich naukowców dowodzą, iż nawet krótkotrwały stres przyczynia się do wzrostu poziomu substancji prowadzącej do demencji. Substancją tą jest białko zwane beta amyloidem.
Nowe wyniki badań potwierdzają to, co słyszeliśmy jako dzieci: jedzenie zieleniny jest naprawdę dobre. Większość z nas wie, że czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa są prozdrowotne, od niedawna naukowcy koncentrują się na beta-karotenie jako "magicznym" składniku, który pomaga w walce z rakiem i innymi chorobami. Istnieje wiele badań, które wykazały, że dieta bogata w żywność tego rodzaju wydłuża życie, ale żadne randomizowane testy nie udowodniły znaczących korzyści dla osób przyjmujących suplementy z beta-karotenem. Z tego powodu naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji w USA zaczęli dokonywać oceny wpływu alfa-karotenu znajdującego się w ciemnozielonych owocach i warzywach na zdrowie.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
Zmartwieniem wielu pań jest fakt, że ich wakacyjna opalenizna jest za słaba, nierównomierna i znika z biegiem czasu. Aby przygotować skórę do opalania, a następnie skutecznie podtrzymać jego efekty, warto korzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Regularne jedzenie marchwi dostarcza skórze zbawiennych witamin i tak pożądany beta-karoten.
Statyny, kwas acetylosalicylowy i beta-blokery mogą pomóc osłabić komplikacje wynikające z zawału.
Naukowcy odkryli, że tkanka spoza mózgu, która zawiera białko beta-amyloidowe o niepoprawnym fałdowaniu może się przemieszczać i "zainfekować" mózg. Patologiczne złogi białkowe zostały ściśle powiązane z genezą zaburzenia neurozwyrodnieniowego zwanego chorobą Alzheimera.