Liczba wyników: 42
Halloween to czas czarownic, duchów i strasznych historii. Popularność zwyczaju w Polsce rośnie i obejmuje różnorodne tradycje, także te dotyczące kostiumów, potraw, rodzaju zabaw, a nawet drinków. Z drugiej strony święto to należy do najbardziej kontrowersyjnych - zarówno ze względów religijnych jak i kulturowych.
Dynia to warzywo będące bogatym źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminy A, B, C i PP oraz m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, co może ucieszyć zwłaszcza kobiety, jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Dlatego dynia zasługuje na to, aby doceniać jej walory odżywcze i włączyć ją do naszej codziennej diety.
Co prawda Halloween przybyło do Polski dopiero jakieś dwie dekady temu, ale z roku na rok zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Jednak to święto zasłużyło sobie także na miano najbardziej kontrowersyjnego w polskim kalendarzu – pokonując Dzień Kobiet czy 1 maja. Skąd bierze się sprzeciw wobec Halloween?
Niektórzy świętują Halloween na mrocznych klubowych lub domowych imprezach, inni organizują noce z horrorami. Kina wychodzą na przeciw tym oczekiwaniom oferując projekcje i maratony filmowe z popularnymi filmami grozy. Wystarczy jednak udać się do wypożyczalni lub przejrzeć program telewizyjny by w halloweenową noc porządnie się wystraszyć...
W najbliższy piątek, 30 października, widzowie kin Cinema City będą mieli szansę uczestniczyć w zabawie z okazji Halloween. W wybranych kinach Cinema City w ramach maratonu filmowego obejrzeć będzie można najlepsze horrory ostatnich lat, którym towarzyszyć będą wprowadzające w klimat Halloween dekoracje.
Co czwarty Polak planuje uczestniczyć w imprezach organizowanych z okazji Halloween – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie firmy finansowej Wonga Polska. W zabawie najliczniej wezmą udział ludzie młodzi. Dla 18 proc. Polaków Halloween wiąże się z wydatkami, przede wszystkim na napoje, jedzenie i dekoracje.
Przełom października i listopada to w wielu miejscach na świecie okres medytacji nad zagadnieniem śmierci oraz wspominania tych, którzy odeszli. Jedni obchodzą Halloween, inni Dzień Zmarłych, ale wszyscy mierzą się wówczas ze strachem i śmiercią w bardziej lub mniej poważny sposób.
Z okazji Halloween prezentujemy listę „potraw”, które wzbudzają strach w gardle i powodują gęsią skórkę. Larwy mrówek, grillowany nietoperz, smażony grzechotnik, a może tysiącletnie jaja? Oto ekstremalne menu, które może zagwarantować naprawdę mocne doznania – nie tylko smakowe.
Halloween przypada dopiero jutro, ale już dziś w Google można zbierać cukierki. Z okazji święta największa światowa wyszukiwarka przygotowała grę drużynową.
Niektórzy lubią się bać. Ale Halloween podobno jest dla wszystkich, bo oswaja ze strachem, a nawet nieco kpi sobie z niego przeobrażając „potworności" w dobrą zabawę. W Polsce zwyczaj przyjął się nad wyraz dobrze i od kilku lat obchodzą go ludzie rożnym wieku.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny