Liczba wyników: 805
"Niezłomny" nie jest pierwszym filmem Angeliny Jolie, wyjaśnia jednak, czemu ten poprzedni ("Kraina miodu i krwi") nie zdobył rozgłosu.
Zbieranie grzybów w Polsce było i jest powszechnie lubiane. Niestety edukacja na temat grzybów i grzybobrania praktycznie nie istnieje. Wiemy o grzybach tyle, ile z krążących od pokoleń mitów. Bawimy się więc grzybobraniem - często ryzykując zdrowiem i życiem swoim i swoich najbliższych. Dlatego lekarze rodzinni z Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia przypominają kilka najważniejszych zasad zdrowego grzybobrania.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Borówka jest słodka, smaczna, nie plami i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim borówka jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Tego lata Gubałówka to centrum wielu interesujących wydarzeń. Polskie Koleje Linowe przygotowały wiele atrakcji kulturalnych, muzycznych i rozrywkowych. Ponadto, na turystów i mieszkańców Zakopanego czeka nowo otwarta restauracja „Tarasy Gubałówka”, która powstała w budynku dawnej restauracji Gubałzzeria.
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Grejpfrut niszczy około 800 rodzajów bakterii i wirusów oraz ponad 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych. Jest bogatym źródłem witaminy C i rutyny - oba te składniki razem tworzą mur obronny przed przeziębieniami.
Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie walory świeżego produktu, a do tego łatwo je przechowywać.
Olejek lawendowy może być stosowany do zwalczania zakażeń grzybicznych. Wykazuje silne działanie przeciwko szczepom grzybów odpowiedzialnych za powszechne infekcje skóry i paznokci.
Statystycznie co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również z uwagi na ich wartości odżywcze.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny