Liczba wyników: 136
Spirulina to handlowe określenie pewnego rodzaju glonów. Choć niewidoczne gołym okiem, mają duży wpływ na zdrowie oraz urodę. Dla wielu osób są także przysmakiem porównywanym do krewetek.
Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.
Mówi się, że zielony to kolor nadziei. Nie jest jasne czy „działa" tak we wszystkich dziedzinach, ale na pewno jest barwą nadziei na lepsze zdrowie psychiczne. Zielone przestrzenie wydają się w sposób trwały poprawiać stanu zdrowia psychicznego.
Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Zdrowy tryb życia, naturalne produkty i ekologia, to tematy aktualne nie od dziś. Kurs na kolor zielony przyjmuje coraz więcej osób. Kupujemy zdrowe produkty żywnościowe, które nie zawierają substancji chemicznych i konserwantów. Szukamy warzyw i owoców z ekologicznych upraw, wyhodowanych bez użycia pestycydów. Wybieramy produkty oparte na bazie naturalnych składników. Wyjeżdżajmy na ekologiczne wakacje do gospodarstw wiejskich prowadzących agroturystykę. Wszystko po to, żeby polepszyć kondycję swojego organizmu.
Szacuje się, że blisko 90 proc. osób posiada brązowy kolor oczu, 7 proc. zielony, 2 proc. szary, natomiast 1 proc. niebieski. Określona barwa uzależniona jest od czynników genetycznych oraz obecności w tęczówce oka pigmentu – melaniny. Okazuje się np., że wśród posiadaczy barwy ciemnej ryzyko wystąpienia jaskry barwnikowej jest większe. Czy od koloru oczu powinniśmy uzależnić też wybór określonych okularów?
Od ich wprowadzenia do oferty banków w 2008 roku, „zbliżeniówki” szturmem zdobyły polski rynek. Jest ich w naszym kraju obecnie aż 16,3 miliona, a według szacunków ekspertów liczba ta zwiększy się, i pod koniec bieżącego roku wyniesie około 20 milionów. Badania wskazują także, że karty te są najbardziej pożądaną przez klientów nowością w bankowej ofercie. Mimo, że Polacy pokochali wygodę płacenia bez tradycyjnego „pin i zielony poproszę” czy konieczności podpisywania, to kwestia bezpieczeństwa kart zbliżeniowych budzi spore wątpliwości. Były one na tyle poważne, że zajął się nimi Generalny Inspektor Danych Osobowych, który zlecił Komisji Nadzoru Finansowego przyjrzenie się sprawie.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
Ekstrakt ze szpinaku zawierający tylakoidy (podstawowe elementy budowy wewnętrznej komórki roślinnej) zmniejsza hedoniczny głód nawet o 95 proc. i zwiększa utratę na wadze o 43 proc.