Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania flora do smarowania pieczywa

Liczba wyników: 243

  • Chcesz schudnąć? Koniecznie zrezygnuj z białego pieczywa [© ipsilonek - Fotolia.com]

    Chcesz schudnąć? Koniecznie zrezygnuj z białego pieczywa

    2014-06-01

    Nowe badania wskazują nieznane wcześniej czynniki, które przyczyniają się do problemów z wagą. Wśród faktorów wpływających na nadwagę i otyłość wymienia się m. in. ekspozycję na światło w nocy i niedostatek snu. Co więcej, jak wynika z badań, które zostaną przedstawione na Europejskim Kongresie Otyłości w Bułgarii, nadmiar białego pieczywa w diecie to jeden z możliwych powodów tycia.

    Tagi: dietaotyłośćnadwagabłonnikodchudzanie

  • Flora bakteryjna jelit odpowiada za zdrowe starzenie się? [Fot. Sebastian Kaulitzki - Fotolia.com]

    Flora bakteryjna jelit odpowiada za zdrowe starzenie się?

    2017-11-28

    Ilość i rodzaj bakterii w jelitach może odpowiadać za szanse na długie i zdrowe życie. Odkryto właśnie, że jelitowa flora bakteryjna u cieszących się zdrowiem stulatków jest podobna do takiej, jaka została uznana za charakterystyczną dla trzydziestolatków.

    Tagi: starzenie siędługowiecznośćflora jelitowacholesterol

  • Dobra flora jelitowa pomaga łagodzić zaburzenia lękowe  [Fot. Anatomy Insider - Fotolia.com]

    Dobra flora jelitowa pomaga łagodzić zaburzenia lękowe

    2021-03-31

    Osobom, które odczuwają objawy lęku, można pomóc dzięki regulacji flory bakteryjnej w jelitach za pomocą probiotycznej i nieprobiotycznej żywności oraz suplementów.

    Tagi: streslękmikrobiom jelitowymetabolizmprobiotyki

  • Flora jelitowa a zaburzenia psychiczne i choroby układu trawienia [© 7activestudio - Fotolia.com]

    Flora jelitowa a zaburzenia psychiczne i choroby układu trawienia

    2019-06-29

    Kolejne badania dowodzą związku pomiędzy florą bakteryjną jelit i zaburzeniami psychicznymi. Eksperci sądzą, że poprawa składu mikrobiomu może mieć wpływ na poziom intensywności problemów psychicznych. Poza tym jego analiza pozwala skuteczeniej walczyć z problemami układu trawiennego.

    Tagi: flora jelitowazaburzenia psychicznelęktraumatrawienieproblemy żołądkowe

  • Czym smarować pieczywo? [Fot. Anton84 - Fotolia.com]

    Czym smarować pieczywo?

    2017-11-22

    Możliwości w zakresie smarowania pieczywa jest wiele: tłuszcze, pasty warzywne, serki śniadaniowe. Ponad 83% Polaków deklaruje jednak, że do smarowania pieczywa wybiera produkty tłuszczowe, takie jak: masło, miękka margaryna lub miks tłuszczowy. Czy ich wybór może mieć wpływ na zdrowie?

    Tagi: masłomargarynatłuszczeżywienie

  • Masło vs margaryna: nie rozróżniamy smaków? [© Africa Studio - Fotolia.com]

    Masło vs margaryna: nie rozróżniamy smaków?

    2016-08-22

    Aż 85% Polaków nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach – wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”. Celem badania było sprawdzenie preferencji masło vs. margaryna oraz wiedzy Polaków na temat wspomnianych produktów do smarowania pieczywa.

    Tagi: masłomargarynatłuszczeżywieniekulinaria

  • Uważaj na tłuszcze trans!  [Fot. HandmadePictures - Fotolia.com]

    Uważaj na tłuszcze trans!

    2017-07-11

    Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.

    Tagi: tłuszcze transtłuszcze

  • Jak powino być oznakowane pieczywo? [© Jag_cz - Fotolia.com]

    Jak powino być oznakowane pieczywo?

    2014-07-29

    Ponad połowa partii pieczywa skontrolowanych przez UOKiK budziła zastrzeżenia. Jakie informacje powinny znaleźć się na opakowaniach i etykietach pieczywa oferowanego konsumentom?

    Tagi: pieczywochlebbułkirodzaje pieczywaprawa konsumenta

  • Czy obecnie chleb jest gorszy niż kiedyś? [Fot. fabiomax - Fotolia.com]

    Czy obecnie chleb jest gorszy niż kiedyś?

    2017-10-31

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?

    Tagi: chlebpieczywojakośćpiekarnia

  • Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje? [Fot. Prostock-studio - Fotolia.com]

    Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje?

    2017-09-15

    Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.

    Tagi: pieczywochleb

  •  
    Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10