Liczba wyników: 1587
Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.
– Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto wprowadzić w swoje życie 7 prostych zasad, które pozwolą nam kontrolować swoją masę ciała, a co za tym idzie – uchronić się od wielu chorób dietozależnych – radzi Konrad Gaca.
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, a o każdego przyjaciela trzeba dbać. Najważniejszym elementem troski o psa jest zapewnienie mu właściwej diety. Co kryje się pod tym pojęciem?
Większość z nas wie, że fast foody szkodzą a warzywa i owoce dają pozytywną energię, że sport jest zdrowy i nie należy się przejadać, itd. Wiemy i jednocześnie tego nie robimy! Dlaczego? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć diet coaching.
Europejscy decydenci nieustannie promują i zachęcają do zdrowego odżywiania się w krajach członkowskich UE. Jednak mimo znacznych wysiłków otyłość nadal sieje spustoszenie w całym regionie, podnosząc koszty związane z opieką zdrowotną i powodując obniżenie wydajności. Pytanie brzmi zatem: na ile skuteczne są kampanie prowadzone w ramach polityk krajowych w państwach członkowskich?
Standard życia jest wyższy niż kiedykolwiek i ludzie żyją dłużej. Według Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC) możemy teraz liczyć na 78 lat życia w porównaniu z 72 odnotowanymi w latach 80. XX w. Europejczycy dożywają również do nieco ponad 60 lat w dobrym zdrowiu i bez upośledzeń wpływających na codzienne zajęcia - według przygotowanego przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) raportu pt. "Zdrowie i opieka zdrowotna w zarysie: Europa 2010". Pytanie, jakie się pojawia, brzmi: czy ludzie mogą żyć w zdrowiu dłużej?
Bezglutenowy sposób odżywiania się jest coraz powszechniejszy i nie chodzi jedynie o to, że coraz częstsze są diagnozy celiakii: nastała prawdziwa moda na jedzenie bezglutenowe jako metoda zachowania odpowiedniej wagi i zadbania o zdrowie. Okazuje się jednak, że unikanie artykułów zawierających gluten przez ludzi zdrowych nie daje im żadnych specjalnych korzyści.
Cukrzyca to choroba, która w znacznym stopniu utrudnia życie, zwiększa też prawdopodobieństwo rozwoju innych chorób.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny