Liczba wyników: 5806
Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.
Wykazano, że związki powstałe z chmielu w wyniku warzenia piwa, humulony, mogą pomóc w leczeniu różnych chorób, takich jak cukrzyca i raka. Właśnie ustalono dokładną strukturę tych substancji, dzięki czemu utorowano drogę do opracowania nowych leków.
Leczenie osób chorych na cukrzycę typu 2 nową insulinoterapią podawaną raz w tygodniu okazało się bezpieczne i równie skuteczne jak codzienne wstrzyknięcia insuliny. Jak się wydaje, leczenie raz w tygodniu mogłoby stanowić wygodną alternatywę dla codziennych zastrzyków insuliny u pacjentów z cukrzycą.
Czy rola polskiego farmaceuty w podstawowej opiece nad pacjentem może stać się tak istotna, jak w innych krajach UE? Czy farmaceuta jako członek zespołu opieki kardio-diabetologicznej może zatem mieć znaczący wpływ na poprawę jakości tej opieki? Może. W Poznaniu i okolicach ruszył pierwszy pilotażowy program o nazwie „Świat Kardiologii i Diabetologii”. W czasie dwóch miesięcy trwania tego przedsięwzięcia to właśnie farmaceuta pomoże pacjentowi rozpoznać pierwsze symptomy choroby i skieruje go do lekarza specjalisty, a u pacjentów już zdiagnozowanych wskaże, jak kontrolować proces farmakoterapii, udzielając fachowych porad.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego przez pracowników Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, dieta i ćwiczenia mogą nie wystarczyć w leczeniu otyłości.
Blisko 80% mężczyzn rezygnuje lub ogranicza swoje życie seksualne z powodu chorób układu moczowo - płciowego, np. łagodnego rozrostu prostaty. Jednym z czynników, które mogą pomóc zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce schorzeń urologicznych jest właściwie zbilansowana dieta.
Rocznie nowotwór piersi rozpoznaje się u 1,5 miliona kobiet na świecie, a około 400 tysięcy umiera z tego powodu[1]. W październiku, miesiącu walki z rakiem piersi, głośno mówi się o profilaktyce tej choroby, ale to również dobry moment, by zwrócić uwagę na problemy, z jakimi borykają się pacjentki oraz pokazać rozwiązania, które pomagają znaleźć siłę do walki z nowotworem. Eksperci podkreślają, że jednym z nich może być odpowiednie żywienie.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Antybiotyki są najprostszym i najczęściej polecanym przez lekarzy sposobem na nasze choroby, niestety leki te bardzo wyniszczają nasz organizm, zwłaszcza florę bakteryjną jelit. Jej odbudowa to czasochłonny proces, który może trwać wiele miesięcy. Jak wspomagać go dietą, na co zwrócić szczególną uwagę i czego w tym czasie unikać?
Nadwaga i otyłość to w Polsce problem społeczny - dotyczy 61,6% mężczyzn i 50,3% kobiet i może być przyczyną chorób serca, układu krążenia, układu pokarmowego, stawów i kręgosłupa, a także wielu zaburzeń hormonalnych. Zbędne kilogramy wpływają niekorzystnie nie tylko na zdrowie i kondycję fizyczną, ale mogą stać się także przyczyną kryzysów psychicznych i złych relacji z otoczeniem.