Liczba wyników: 4096
Stowarzyszenie Wspierania Onkologii Unicorn przeprowadzi cykl bezpłatnych szkoleń skierowanych do osób powracających do aktywności zawodowej po chorobie nowotworowej, obejmujący treningi doskonalące oraz spotkania z psychologiem i doradcą zawodowym. Projekt "Kto szuka, ten żyje", skierowany jest do osób z Małopolski i współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Około 140 000 Polaków rocznie słyszy diagnozę: nowotwór. Odpowiednio wczesne wykrycie choroby daje dużą gwarancję na całkowite wyleczenie. Rozwój medycyny przynosi nadzieję na nowe, skuteczne metody leczenia raka. Pojawia się też potrzeba i świadomość wspierania działań medycznych.
Jeżeli jesteś pacjentem onkologicznym lub opiekujesz się osobą chorą i chcesz dowiedzieć się więcej o prawidłowym odżywianiu w chorobie onkologicznej, przyjdź na bezpłatne warsztaty. Spotkanie organizowane jest w ramach ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu.
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z nowych badań Zakładu Epidemiologii Nowotworów przy University of Oxford wynika też, że dieta wegetariańska jest również dobra dla zapobiegania choroby uchyłkowej jelit, częstego zaburzenia jelit.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Rak nie pojawia się z dnia na dzień. Nowotwory potrafią rozwijać się w organizmie ludzkim latami, nie dając przy tym żadnych objawów. Dlatego tak istotną rolę odgrywa profilaktyka: badania i zdrowy styl życia. Z informacji podanych przez World Cancer Research Fund International wynika, że prawie 40 proc. przypadków nowotworów można byłoby uniknąć. Październik tradycyjnie poświęcony jest walce z rakiem piersi, dlatego to dobry moment, aby przypomnieć o działaniach, które mogą zminimalizować ryzyko zachorowania na ten i inne rodzaje nowotworu.
Nowotwory są powodem około 13% wszystkich zgonów na świecie, a przez to stwarzają ogromny problem dla zdrowia publicznego. Każda rodzina w Europie jest w jakiś sposób dotknięta tą wyniszczającą chorobą. Problem polega na tym, że nowotwory to nie jedna choroba, a ponad 200 różnych rodzajów schorzeń, od powszechnie znanych zabójców po rzadsze przypadłości, takie jak szpiczak mnogi czy przewlekła białaczka szpikowa. Obecnie około 90% zgonów z powodu nowotworów jest następstwem przerzutów i niepowodzenia w leczeniu. Mimo iż nieustannie czynione są olbrzymie postępy w badaniach naukowych i leczeniu, nowotwory pozostają głównym problemem zdrowotnym. Jednak UE podjęła działania na rozmaitych frontach, aby ratować chorych i poprawiać jakość życia osób, które przeszły choroby nowotworowe.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Emoji (emotikony) – dlaczego starsi użytkownicy rzadziej ich używają