Liczba wyników: 4904
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Osoby cierpiące z powodu klinicznej depresji mogą być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera w późniejszym życiu, wynika z badań uczonych Rush University.
Od dawna wiadomo, że samotność nie sprzyja zdrowiu. Odizolowani ludzie częściej zapadają na choroby fizyczne i zmagają się z zaburzeniami psychicznymi. Do listy kłopotów związanych z samotnością można teraz dodać chorobę Alzheimera.
Zapytaj kogokolwiek o strach przed tym, jak zmieni się na starość. Niezwykle rzadko można usłyszeć, że lękiem napawają siwe włosy lub zmarszczki, najczęściej osoby pytane wskazują tragiczne w skutkach pogorszenie zdolności mentalnych. 60 do 80% przypadków demencji stanowi choroba Alzheimera. Choć nie jest do końca jasne, jakie są przyczyny choroby, wiadomo, że pewną rolę odgrywają tu czynniki genetyczne, ale i te związane ze stylem życia. Od nas samych więc także zależy ryzyko pojawienia się choroby.
Grupa Dyskusyjna Badań Przesiewowych nad Chorobą Alzheimera (ADSDG) pracująca pod przewodnictwem Richarda Stefanacci z Uniwersytetu Nauk w Filadelfii przeprowadziła kampanię promującą wśród starszych ludzi wiedzę o objawach tej choroby. Niestety, wiedza osób w wieku 55+ na temat choroby Alzheimera jest ciągle niewielka, czego dowiodły wyniki ankiety przeprowadzonej przez amerykańską firmę Harris Interactive - informuje Medical News Today.
Pacjenci z chorobą Alzheimera i ci, którzy są nią zagrożeni, wykazują zmniejszony metabolizm glukozy, co może oznaczać, że stanowi on wskaźnik ryzyka tej formy demencji.
Aktywność mózgu, która pozwala na usuwanie nagromadzenia toksyn związanych z chorobą Alzheimera ma związek ze snem o falach o niskiej częstotliwości (
Istnieje związek pomiędzy przewlekłym stresem, łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. U osób w wieku 18-65 lat, u których wcześniej zdiagnozowano przewlekły stres i depresję, częściej rozpoznawano też wspomniane problemy poznawcze.
Lek zatwierdzony przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków do leczenia oporności na insulinę w cukrzycy może być skuteczny dla poprawy zdolności poznawczych u niektórych pacjentów z chorobą Alzheimera.
Witamina E może być pomocna w spowolnieniu rozwoju demencji.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd