Liczba wyników: 3272
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
Stosowanie diety niskotłuszczowej wydaje się być dobrym sposobem na znaczną poprawę nastroju. Taki sposób żywienia daje lepsze efekty niż szeroko polecana dieta niskowęglowodanowa, informują australijscy naukowcy.
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
Przestrzeganie podstawowych zasad zdrowej diety, tj. jedzenie mniejszej ilości czerwonego mięsa i cukrów, a zwiększenie ilości spożywanych warzyw, owoców oraz ryb ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie. Takie menu może również pomóc zapobiec demencji.
Jeśli chcesz stracić na wadze, dieta niskotłuszczowa nie jest dobrym wyborem, wynika z nowych badań.
Niskotłuszczowa dieta, która obejmuje także ryby, może pomóc w walce z nowotworem prostaty.
Badacze Tusculum College w Tennessee sugerują, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu może być efektywna w zapobieganiu raka piersi i raka jajnika.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko różnych form raka, teraz ustalono, jaki sposób odżywiania może być najlepszy w profilaktyce raka piersi.
Candida to typ drożdżaków, które żyją w jamie ustnej i jelitach lub na skórze. Stanowią one normalną część środowiska naszego organizmu, kiedy jednak jest ich za dużo, mogą siać spustoszenie w organizmie. Rozwiązaniem są leki przeciwgrzybiczne i probiotyki. Pomóc może również dieta.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.