Liczba wyników: 3605
Chętnie stosujemy różnorodne diety, które pomagają nam w uzyskaniu wymarzonej figury bądź te, które zalecił nam lekarz. W wieku dojrzałym, gdy troska o figurę schodzi na nieco dalszy plan, warto zadbać o dostarczeniu organizmowi składników, które usprawnią funkcjonowanie naszego mózgu.
Ograniczenie ilości i obfitości posiłków może pomóc w utrzymaniu młodości umysłu, mówią włoscy naukowcy. Badacze odkryli molekularny proces, dzięki któremu ścisła dieta może uratować mózg przed niszczącym wpływem starzenia się.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Masz problemy z koncentracją? Chcesz coś powiedzieć, ale brakuje ci słów? To znak, że Twój mózg potrzebuje porządnego obiadu i... gimnastyki. Mózg stanowi zaledwie 2 proc. masy ciała, ale zużywa aż 20 proc. energii, jaką potrzebuje do funkcjonowania nasz organizm. Co piąta łyżka pokarmu trafia do mózgu, dlatego tak ważne jest, co na tej łyżce się znajduje, a nawet w jakich warunkach jest spożywane.
Jedzenie w stylu śródziemnomorskim zmniejsza uszkodzenie małych naczyń krwionośnych w mózgu, wynika z nowego badania.
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i właściwej kondycji fizycznej w każdym wieku, a stosować się do tej zasady muszą zarówno ludzie młodzi, jak i seniorzy. Co prawda w przypadku seniorów przy układaniu jadłospisu trzeba zazwyczaj brać pod uwagę takie czynniki, jak choroby układu pokarmowego bądź inne niedogodności związane z wiekiem, ale warto pamiętać o tym, by właściwie odżywiać nie tylko ciało, lecz przede wszystkim umysł.
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Mikrobiom jelitowy może mieć wpływ na to, jak dieta i ćwiczenia przekładają się na zdrowie mózgu i ryzyko demencji. Pomoże to poprawić strategie zapobiegania otępieniu, mówią eksperci.
Naukowcy twierdzą, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską cechują się niższym prawdopodobieństwem udaru niedokrwiennego.
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.