Liczba wyników: 3639
Każdy, świadomy potrzeby zdrowego odżywiania człowiek wie, jak istoty w zbilansowanej, zdrowej diecie jest błonnik pokarmowy.
Dieta bogata w błonnik może znacznie zmniejszyć u pacjentów onkologicznych stan zapalny jelit wywołany radioterapią.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Dieta, która obfituje w błonnik, pomaga zachować bogatą florę jelitową, a ta z kolei wywołuje silniejszą odpowiedź na leczenie w przypadku złośliwego raka skóry.
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Stosowanie diety bogatej w błonnik oznacza nie tylko dbanie o dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga również dbać o zdrowie serca, mówią eksperci.
Sposób odżywiania się bogaty w błonnik może pomóc uchronić się przed powszechnymi zagrażającymi życiu chorobami, takimi, jak udar czy nowotwór.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Święta za nami i przez kolejne dni najpewniej będziemy „dojadać" bożonarodzeniowe przysmaki. Warto jednak pamiętać, by w tej diecie nie zabrakło produktów z błonnikiem. Jest organizmowi szczególnie potrzebny, by uchronić się przed cukrzycą i chorobami jelit.
Nowe badania wskazują, że dieta bogata w witaminę C istotnie zmniejsza ryzyko zaćmy.