Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania czy moÂżna je à ogĂłrki kiszone w diecie odchudzajÂ

Liczba wyników: 1765

  • Kiszone ogórki to znakomity probiotyk [Fot. vv360 - Fotolia.com]

    Kiszone ogórki to znakomity probiotyk

    2019-01-07

    W kiszonych ogórkach – jak we wszystkich kiszonkach – są bakterie kwasu mlekowego. To najpopularniejszy i jeden z najważniejszych probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających nasz organizm, wzmacniających jego odporność.

    Tagi: kiszonkiogórkiprobiotyk

  • 5 sposobów na idealne ogórki kiszone  [Fot. vv360 - Fotolia.com]

    5 sposobów na idealne ogórki kiszone

    2018-08-09

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

    Tagi: ogórkikiszenie

  • Kiszone warzywa - źródło witaminy C i błonnika

    2007-11-18

    Jesienią i zimą trudniej skomponować dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeśli nie chcesz, aby Twojemu organizmowi brakowało przez ten czas witamin doceń warzywa kiszone.

    Tagi: kiszona kapustawarzywawitamina C

  • Ogórki kiszone bogate w witaminy i składniki mineralne

    2008-08-12

    Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.

    Tagi: witamina Cdietazmarszczkiogórekogórki kiszone

  • Zioła w diecie [Fot. valery121283 - Fotolia.com]

    Zioła w diecie

    2018-12-11

    Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.

    Tagi: dietaziołaczosnekimbirmiętaczarnuszka

  • Prebiotyki w diecie [Fot. marilyn barbone - Fotolia.com]

    Prebiotyki w diecie

    2018-11-21

    Przewód pokarmowy człowieka zasiedla niezwykle bogata mikroflora. Kolejne doniesienia naukowe potwierdzają silny związek pomiędzy mikrobiotą jelit a funkcjonowaniem całego organizmu człowieka, w tym nawet mózgu. Jednak, aby zespół mikroorganizmów jelitowych miał optymalne warunki do rozwoju, niezbędne jest dostarczenie składników pokarmowych, od których uzależniony jest wzrost bakterii.

    Tagi: prebiotykidietaodżywianie

  • Ogranicz cukier w diecie

    2008-09-12

    Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.

    Tagi: cukierwęglowodanyotyłośćpróchnicachoroby zębównadwagacukrzycadieta niskowęglowodanowaowocewarzywabłonnik

  • Najważniejsze witaminy w diecie [Fot. Sashkin - Fotolia.com]

    Najważniejsze witaminy w diecie

    2018-12-20

    Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.

    Tagi: witaminywitamina Cwitamina Ewitamina B6witamina B12

  • Tłuszcze w diecie seniora [Fot. AlenKadr - Fotolia.com]

    Tłuszcze w diecie seniora

    2018-01-29

    Tłuszcze są przede wszystkim źródłem energii niezbędnej dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Stanowią jeden z trzech podstawowych składników odżywczych. W nowej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla seniorów, przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, tłuszcz znajduje się na wierzchołku piramidy. Osobom starszym zaleca się, aby jego spożycie nie przekraczało 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Co więcej, w dołączonych do piramidy rekomendacjach widnieje zalecenie, by ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastępować je roślinnymi olejami i miękkimi margarynami kubkowymi.

    Tagi: tłuszczemargarynadietaodżywianie

  • Suplementacja w diecie seniora [Fot. PhotoSG - Fotolia.com]

    Suplementacja w diecie seniora

    2017-06-05

    Witaminy i minerały pełnią ważną rolę w organizmie człowieka. Wzmacniają układ odpornościowy, przeciwdziałają problemom z widzeniem czy zmniejszają podatność na depresję. W przypadku seniorów ich niedobory mogą być bardzo dotkliwe. Jak uzupełnić braki witaminowe, by osoby starsze dłużej mogły cieszyć się dobrym zdrowiem?

  •  
    Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10