Liczba wyników: 15045
Pory roku oddziałują na nasze emocje i życie społeczne. Negatywne emocje są zwykle przytłumione latem, natomiast częstotliwość występowania sezonowych zaburzeń afektywnych jest największa w miesiącach zimowych o najmniejszej ilości słońca. To opioidy w mózgu regulują zarówno nastrój, jak to, na ile jesteśmy towarzyscy.
Poziom cholesterolu wzrasta w zimie i ulega zmniejszeniu latem, wynika z badań brazylijskich naukowców.
Można sobie wyobrażać, że latem jesteśmy zdrowsi. Świeci słońce, dostarczamy mnóstwo witaminy D, a dni są długie. Jednak ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze sugerują, że nawyki żywieniowe zimą mogą być lepsze dla naszego zdrowia metabolicznego niż te letnie.
Od 6 marca do 31 maja 2015 roku we wrocławskim Pałacu Królewskim będzie można obejrzeć pierwszą retrospektywną wystawę prac Maxa Wislicenusa – twórcy wrocławskiej secesji i propagatora sztuki stosowanej. Zaprezentowanych zostanie prawie 70 prac artysty pochodzących z różnych lat i reprezentujących wszystkie podejmowane przez artystę tematy.
Rozszerzone pory to zmora wielu kobiet, a także niejednego mężczyzny. Najczęściej są cechą dziedziczną, więc nie mamy wpływu na ich powstawanie. Co innego, jeśli chodzi o możliwości radzenia sobie z problemem – w tej kwestii mamy dziś na szczęście coraz bardziej skuteczne metody.
Jak wynika z badań opublikowanych w Annals of Medicine, mężczyźni, którzy pracowali na nocnych zmianach przez ponad 20 lat, ci, którzy pracują na nocnych zmianach bez drzemki w ciągu dnia i ci, którzy śpią średnio dłużej niż dziesięć godzin dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko raka.
Jeśli jadasz późne kolacje i rezygnujesz ze śniadań, twoje serce jest bardziej narażone na zaburzenia.
Jakkolwiek coraz więcej ludzi rozumie, jak istotny jest dla naszego zdrowia dobry sen, coraz trudniej o niego w świecie, w którym odpowiada się na e-maile o każdej porze, stale pozostaje się online i nieustannie wpatruje się w niebieskie światło ekranów telefonów, tabletów i komputerów. Znaczenie ma zarówno długość odpoczynku, jak i pory, o których zasypiamy.
Jedzenie śniadania po godzinie dziewiątej rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc. w porównaniu z porą pierwszego posiłku przypadającą przed godziną ósmą.
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.