Liczba wyników: 1096
Jeszcze mały kawałek karpia, porcyjka świątecznego bigosu, dokładka kutii i parę pierniczków - w Wigilię i Boże Narodzenie trudniej sobie odmówić smakołyków, zwłaszcza tych które pojawiaja się na stole tylko ten jeden raz w roku. Jednak podjadanie może się źle skończyć dla naszego żołądka. Jak postępować, żeby uniknąć przejedzenia? Jak złagodzić nieprzyjemne skutki nadmiernego łakomstwa?
Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Wydaje nam się, że nostalgiczny nastrój wiąże się ze smutkiem, więc warto go unikać, ale okazuje się, że takie uczucie może być dobre dla umysłu i osłabia samotność.
Uczeni oszacowali koszty niedostatecznej ilości snu. Brak odpowiedniego wypoczynku powoduje rozdrażnienie, zniechęcenie, spadek formy oraz wyczerpanie.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Zęby to nie tylko estetyka i wyznacznik atrakcyjności, tu także zaczyna się wiele kluczowych dla organizmu procesów m.in. jedzenie i trawienie. To w dużej mierze od nas zależy, czy będą zdrowe, czy wręcz przeciwnie – będziemy mieli skłonność do powstawania ubytków i innych dolegliwości jamy ustnej. „Schorowane” zęby wypadną na skutek wieloletnich zaniedbań, albo zostaną z nami do późnej starości. Jak o nie zadbać na co dzień?
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Lekarzy dermatologów odwiedza coraz więcej pacjentów, skarżących się na miejscową nadpotliwość. Spocone dłonie, pachy, ręce, a w niektórych przypadkach twarz i plecy – są przyczyną dyskomfortu, a czasem objawem poważnej choroby – hiperhydrozy. Pocenie można skutecznie ograniczać i ,,suchą stopą” przejść nawet prze najgorętsze letnie miesiące.
Smak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny