Liczba wyników: 22
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub z różnych przyczyn starają się ograniczyć jego spożycie. Na szczęście nie musi się to odbywać ani kosztem smaku, ani zdrowia – bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian.
Jeśli najczęstszym dodatkiem do naszego obiadu były do tej pory ziemniaki, ewentualnie zastępowane kaszą bądź ryżem, warto nieco urozmaicić swoje posiłki. Smaczną, a przy tym pożywną i bogatą w wartości odżywcze alternatywą może być ciecierzyca.
W trakcie wakacji łatwo o chwile, które będziemy chcieli wspominać przez resztę roku. Era kronik rodzinnych pisanych ręcznie skończyła się dawno temu, dziś rządzi fotografia. Zdjęcia są najlepszą pamiątką. Ważne, aby były wyraźne i dobrej jakości.
Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki Bliskiego Wschodu.
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Nowym trendem wśród osób, które stawiają na zdrowy tryb życia jest fleksitarianizm. To dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie korzyści niesie dla naszego organizmu i środowiska? Poznaj fleksitarianizm i żyj zdrowiej.
Zbiór ponad stu prac Zdzisława Beksińskiego będzie można obejrzeć podczas wystawy w Galerii na Dziedzińcu Sztuki w Starym Browarze w Poznaniu w dniach 23 marca - 30 kwietnia 2018 r. Towarzyszyć jej będą wykłady multimedialne, prezentacje filmów dokumentalnych o artyście oraz pokazy VR (wirtualnej rzeczywistości).
Coraz częściej do robienia zdjęć używamy smartfonów. Z ich pomocą można już zrobić naprawdę piękne ujęcia. Dodatkowo, dostępnych jest wiele pomocnych aplikacji do obróbki zdjęć. Dzięki nim fotografowanie będzie jeszcze przyjemniejsze, a zdjęcia z wakacji profesjonalne i oryginalne. Wybraliśmy i opisaliśmy 3 najlepsze.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny