Liczba wyników: 1342
Jesienno-zimowa pora to okres chłodnej temperatury, wiatru i opadów, nic dziwnego zatem, że często w tym sezonie jest nam zimno. Jeśli jednak kaloryfery grzeją i inni paradują w bluzkach z krótkim rękawem, podczas gdy ty dygoczesz i szukasz dodatkowego swetra, musi być tego jakiś powód. Oto pięć najczęstszych przyczyn tego, że ciągle jest ci zimno.
Im chłodniej na dworze, tym więcej wysiłku nasz organizm musi włożyć w utrzymanie prawidłowej temperatury. To jednak powoduje obciążenie systemu odpornościowego, narażając nas na atak bakterii i wirusów. Jak radzić sobie w zimowe dni i uchronić się przed chorobą?
Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.
Chcąc prowadzić zdrowy styl życia staramy się dobrze odżywiać, uprawiamy sport, dużo przebywamy na świeżym powietrzu, ale często zapominamy o odpowiednich warunkach do przebywania we własnym domu. Tymczasem, zdaniem lekarzy, nieodpowiednia temperatura w mieszkaniu może prowadzić do częstych infekcji dróg oddechowych oraz gardła, powodować podrażnienie śluzówek i skóry oraz obniżać koncentrację. W ramach kampanii „Każdy stopień ma znaczenie” eksperci radzą, jak odpowiednio regulować temperaturę w pomieszczeniach, aby nie wpływała negatywnie na nasze zdrowie.
Dobrym sposobem na powstrzymanie rozwoju zmarszczek są procedury, w których wykorzystuje się niską temperaturę. Zimno może być „eliksirem młodości".
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Długi, majowy weekend jak na razie nas pogodą rozpieszcza. Ciepła, słoneczna aura sprzyja pobytowi na śweiżym powietrzu, spotkaniom, spacerom czy aktywnemu wypoczynkowi. Meteorolodzy jednak ostrzegają, że nadciągają burze oraz ochłodzenie. Druga połowa majówki upłynie więc poz znakiem grubych chmur i chłodu a nie pięknego, błękitnego nieba.
W tym roku zima nas nie oszczędza. Mróz trzyma mocno, a my z utęsknieniem spoglądamy na kartki kalendarza, sprawdzając kiedy w końcu pokażą wiosnę. Jednak zimno może służyć również urodzie.
Popękane naczynka to problem, który dotyka wiele osób – zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Dolegliwość ta jest niezwykle krępująca i uciążliwa, a czasem bywa początkiem innego schorzenia: trądziku różowatego. Skórę naczynkową należy odpowiednio pielęgnować, by nie dopuścić do nasilenia problemu.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny