Liczba wyników: 67
Sezon infekcji w pełni. W domu, pracy i sklepie – wszędzie wszyscy kaszlą lub kichają. Nawet mając silny układ odpornościowy, jesteśmy narażeni na choroby. Z każdej strony atakują nas wirusy i bakterie.
W Stanach Zjednoczonych odnotowano przypadek kobiety, która jest zarażona bakterią E. coli odporną na antybiotyki.
Czy zdajesz sobie sprawę, że częste kontakty seksualne, korzystanie ze wspólnej toalety lub nawet z basenu może spowodować, że w twoim organizmie pojawi się groźna bakteria zwana Chlamydią Trachomatis?
Liczba seniorów w Wielkiej Brytanii zarażonych bakterią Clostridium difficile (C. difficile) wzrosła w ostatnim roku o 17.2 proc. C. difficile to bakteria mogąca wywołać rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego i biegunkę poantybiotykową.
Od 10 lat Hollywood zatruwa bakteria Clostridium botulinum, zwana potocznie botoksem, zauważa w publikacji dla "Independent" brytyjski dziennikarz Johann Hari.
Bakteria E.Coli (pałeczka okrężnicy), o której ostatnio zrobiło się tak głośno, to szczep, którego zmutowana odmiana spowodowała panikę w całej Europie. Co kryje się pod tajemniczą nazwą Escherichia Coli? I co zrobić, aby uchronić się przed zakażeniem?
Europejczyków zelektryzowały ostatnio doniesienia o śmiertelnych przypadkach zatruć pałeczkami okrężnicy EHEC. Jak dotąd eksperci nie ustalili jeszcze skąd pochodzą produkty, na których znalazła się bakteria. Wszystko wskazuje na to, że centrum zakażenia mieści się na Starym Kontynencie. Wielu Polaków planuje wyjechać na wakacje właśnie do krajów europejskich. W zaistniałej sytuacji powinniśmy wiedzieć, jak postępować, by ustrzec się przed zakażaniem niebezpieczną bakterią. Poniżej kilka informacji o E. coli oraz porad.
Bakterie jelitowe mogą zmniejszać skuteczność niektórych leków na nadciśnienie.
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.