Liczba wyników: 142
Niedokrwistość czyli anemia diagnozowana jest w przypadku stwierdzenia niższych niż wskazuje norma wartości hemoglobiny i erytrocytów oraz objawów, jakie im towarzyszą. Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.
Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan organizmu, w którym poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy niż określa to norma i towarzyszą temu określone symptomy. Istnieje około stu różnych typów anemii.
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości. Najpowszechniejszym niedoborem żelaza zaś jest znacząca, chroniczna utrata krwi, zazwyczaj z powodu nadmiernej miesiączki, krwawienia do lub z jelit na skutek choroby wrzodowej żołądka, hemoroidów lub u dzieci - zakażenia wirusem.
Jeśli organizmowi brakuje żelaza, nie może on normalnie funkcjonować. Tymczasem przedłużający się stan niedokrwistości negatywnie wpływa na nasze zdrowie i wygląd.
Niski poziom czerwonych krwinek może zwiększyć ryzyko demencji u osób starszych.
Wiele zaburzeń i chorób ma źródło w niewystarczającej ilości określonych składników odżywczych w organizmie. Może się to wiązać zarówno z ich brakiem lub małą ilością w diecie, jak również ze zmniejszonym ich przyswajaniem lub zwiększonym wydalaniem z organizmu. Przyczyną tych ostatnich są nabyte, często rozwijające się w związku z predyspozycjami genetycznymi zaburzenia, które zdiagnozować można z pomocą badań laboratoryjnych.
Anemia, czyli niedokrwistość to określenie opisujące stan, w którym liczba czerwonych krwinek (erytrocytów) we krwi jest niska lub występują niedobory zawartej w nich hemoglobiny. Objawy anemii są różne w zależności od jej typu, ale bez waględu rodzaj dolegliwości, pewne symptomy występują powszechnie.
Niedokrwistość jest skutkiem niedoborów żelaza, ale niedostateczne ilości witaminy B12 również mają znaczenie dla rozwoju tej dolegliwości.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Dlaczego chorujemy, a przez to często jesteśmy skazani na życie w trudnych warunkach, a nawet na przedwczesną śmierć? Skąd takie choroby jak: cukrzyca, niedokrwistość sierpowatokrwinkowa, mukowiscydoza?
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd