Liczba wyników: 43
"U cioci na imieninach" czy "Ta mała piła dziś"– to tylko kilka przebojów, które będzie można usłyszeć w Teatrze Żydowskim w czasie spektaklu muzycznego "Oberża pod złotym rogiem". Przedstawienie w reżyserii Szymona Szurmieja będzie można zobaczyć ostatni raz w tym roku. Spektakl wystawiany będzie 13, 14 listopada o godzinie 19:00 oraz 15 listopada o godzinie 18:00.
Alergia, jeśli ją dobrze rozpoznamy i leczymy, nie jest chorobą śmiertelną. Nie jest też chorobą zakaźną. Trzeba jednak pamiętać, że jest to choroba przewlekła. Dlatego nie wolno przerywać leczenia – mówi prof. zw. dr. hab. Piotr Kuna, alergolog i pulmonolog z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. Norberta Barlickiego w Łodzi.
Leki wziewne przeciw astmie są skuteczniejsze, bo docierają dokładnie tam, gdzie toczy się proces chorobowy. Co więcej, w terapii wziewnej wykorzystuje się bardzo małe dawki leku - mówi prof. dr. hab. n. med. Michałem Pirożyńskim, alergolog, pulmonolog i specjalista chorób płuc z Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie.
Dotyka coraz więcej ludzi na świecie, zyskała miano choroby cywilizacyjnej, wykryć ją można prawie u co drugiego Polaka. To alergia. Czy w naszym ‘sterylnym’ świecie nasyconym chemią, zanieczyszczeniami i antybiotykami można się ustrzec przed tą chorobą? Jak ją rozpoznać i leczyć radzi dr n. med. Marzena Gajewska, alergolog z Centrum Medycznego Enel-Med i członkini Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Ponad połowa chorych na astmę w Polsce nie wie, że na nią choruje. Wielu chorych nie przyjmuje leków zgodnie z zaleceniami, wielu niewłaściwie posługuje się inhalatorem. Wielu odstawia leki, kiedy tylko następuje lekka poprawa. A są i tacy, którzy nie potrafią rzucić palenia – mówi dr. n. med. Piotr Dąbrowiecki, alergolog z Kliniki Chorób Infekcyjnych i Alergologii WIM, przewodniczący Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Jeśli masz uczulenie na pyłki, prawdopodobnie zastanawiałeś/aś się, czy określone pory dnia są lepsze do wychodzenia na zewnątrz w sezonie pylenia. Rzeczywiście, okazuje się, że wczesne poranki są lepsze niż późniejsze popołudnia, jeśli chodzi o unikanie alergenów.
Osoby z cukrzycą typu 2, które piły sfermentowany napój herbaciany kombucha przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż wtedy, gdy podawano im napój placebo o podobnym smaku.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Podobnie jak wino, piwo może przydać korzyści zdrowotnych, jeśli jest spożywane z umiarem. Piwa bezalkoholowe stały się ostatnio bardzo popularne, czy są jednak równie zdrowe? Jak się okazuje, mężczyźni, którzy codziennie serwowali sobie jeden alkoholowy lub bezalkoholowy lager, mieli bardziej zróżnicowany zestaw drobnoustrojów jelitowych, a to może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.
Alkohol może spowalniać trawienie po obfitym, kalorycznym posiłku, ale nie wywołuje objawów niestrawności, takich jak zgaga, odbijanie się i wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.