Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania Warzywa kiszone

Liczba wyników: 1331

  • Kiszone warzywa - źródło witaminy C i błonnika

    2007-11-18

    Jesienią i zimą trudniej skomponować dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeśli nie chcesz, aby Twojemu organizmowi brakowało przez ten czas witamin doceń warzywa kiszone.

    Tagi: kiszona kapustawarzywawitamina C

  • Kiszone ogórki to znakomity probiotyk [Fot. vv360 - Fotolia.com]

    Kiszone ogórki to znakomity probiotyk

    2019-01-07

    W kiszonych ogórkach – jak we wszystkich kiszonkach – są bakterie kwasu mlekowego. To najpopularniejszy i jeden z najważniejszych probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających nasz organizm, wzmacniających jego odporność.

    Tagi: kiszonkiogórkiprobiotyk

  • 5 sposobów na idealne ogórki kiszone  [Fot. vv360 - Fotolia.com]

    5 sposobów na idealne ogórki kiszone

    2018-08-09

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

    Tagi: ogórkikiszenie

  • Ogórki kiszone bogate w witaminy i składniki mineralne

    2008-08-12

    Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.

    Tagi: witamina Cdietazmarszczkiogórekogórki kiszone

  • Warzywa na jesień

    2006-11-26

    Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.

    Tagi: warzywajarzynymineraływitaminy

  • Warzywa - zdrowie na talerzu

    2006-10-02

    Na straganach i w ogródkach warzyw ciągle jeszcze mamy w bród. Właśnie jesienią są najsmaczniejsze i najzdrowsze, kuszą pięknymi kolorami i intensywnym zapachem. Najzdrowsze są warzywa surowe, ale jeśli nie lubimy (lub nie możemy) jeść ich w takiej postaci, możemy je także gotować, smażyć czy zapiekać. Możliwości naprawdę jest mnóstwo, a warto przy tym pamiętać, że warzywa (w przeciwieństwie do owoców, które mają w sobie sporo cukru) właściwie możemy jeść bez żadnych ograniczeń – dietetycy zalecają, aby dziennie zjadać ich nawet 1,5 kilograma.

    Tagi: warzywaowocezdrowie

  • Warzywa - zdrowie na talerzu [fot. MFinderup / www.sxc.hu]

    Warzywa - zdrowie na talerzu

    2006-11-09

    To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.

    Tagi: warzywanowotworyprzeciwutleniaczepotaskwas foliowychoroby sercarak piersikataraktanadciśnienieAMDcholesterolmiażdżycanowotwór okrężnicychoroba wrzodowareumatyzmzawałluteina

  • Warzywa i owoce: na zdrowie! [© Diana Amster - Fotolia.com]

    Warzywa i owoce: na zdrowie!

    2012-08-09

    Z chorobami i męczącymi nas przypadłościami można walczyć na wiele sposobów. Najprostszą i ogólnie dostępną metodą jest… zwiększenie spożycia warzyw i owoców – naturalnych suplementów naszej codziennej diety.

    Tagi: warzywaowoceprzeciwutleniaczepotas

  • Owoce i warzywa na zmarszczki [© teena137 - Fotolia.com]

    Owoce i warzywa na zmarszczki

    2012-07-03

    Natura sama wyszła naprzeciw pięknemu wyglądowi. Okazuje się, że zdrowa dieta może zastąpić chirurgię plastyczną. Najnowsze badania pokazały, że ludzie, którzy jedzą dużo warzyw i owoców, mają mniej zmarszczek.

    Tagi: ceradietazmarszczkizielona herbataowocewarzywa

  • Warzywa na raka prostaty

    2007-09-05

    Mężczyźni mają możliwość obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty przez wzbogacenie swojej diety w brokuły i kalafior. Należy jednak pamiętać, że ogólne ryzyko raka prostaty wciąż pozostaje - ostrzega Health 24.

    Tagi: prostatarak prostatybrokułykalafiorszpinakkapusta

  •  
    Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10