Liczba wyników: 1304
Kupujemy specjalne pojemniki lub woreczki i dbamy o to, by kostki lody były gotowe na sobotni wieczór do drinków. Latem chętnie dodajemy je niemal do wszystkich napojów. Lód ma jednak o wiele więcej zastosowań - poniżej przedstawiamy listę tych niestandardowych, ale bardzo użytecznych.
Wariant genetyczny, który pomógł naszym przodkom w zamieszkaniu na półkuli północnej może mieć jednocześnie wpływ na rozwój migren.
Ostatni film Martina Scorsese, "Wilk z Wall Street", był najchętniej nielegalnie ściąganą premierą mijającego roku. Tuż za nim znajdują się "Kraina lodu" i "RoboCop".
Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Wydaje nam się, że nostalgiczny nastrój wiąże się ze smutkiem, więc warto go unikać, ale okazuje się, że takie uczucie może być dobre dla umysłu i osłabia samotność.
Uczeni oszacowali koszty niedostatecznej ilości snu. Brak odpowiedniego wypoczynku powoduje rozdrażnienie, zniechęcenie, spadek formy oraz wyczerpanie.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Zęby to nie tylko estetyka i wyznacznik atrakcyjności, tu także zaczyna się wiele kluczowych dla organizmu procesów m.in. jedzenie i trawienie. To w dużej mierze od nas zależy, czy będą zdrowe, czy wręcz przeciwnie – będziemy mieli skłonność do powstawania ubytków i innych dolegliwości jamy ustnej. „Schorowane” zęby wypadną na skutek wieloletnich zaniedbań, albo zostaną z nami do późnej starości. Jak o nie zadbać na co dzień?
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny