Liczba wyników: 962
Kupując mrożone ryby lub owoce morza, zwróć uwagę na ich jakość i nie wahaj się złożyć reklamacji nieudanych zakupów. Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 70 proc. skontrolowanych sklepów i hurtowni, kwestionując 40 proc. partii produktów. najczęstszy zarzut? Za dużo glazury, czyli lodu, a za mało ryby.
Na początku pojawia się swędzenie, później ból, szczególnie wyczuwalny przy jedzeniu. Z czasem zaczyna cieknąć ropa, a później zaczynamy gorzej słyszeć. To „ucho pływaka” - tak potocznie jest nazywane zapalenie ucha wewnętrznego.
3 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień dla Ucha i Słuchu (ang. International Day for Ear and Hearing).
Corocznie 3 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień dla Ucha i Słuchu. Celem Dnia jest podniesienie świadomości ogółu społeczeństwa na temat chorób uszu i utraty słuchu oraz profilaktyki problemów ze słuchem.
PAW, czyli Popkulturalna Akademia Wszystkiego przyznała nagrody Misie dla najlepszych rzeczy, które wydarzyły się w polskiej popkulturze w sezonie 2016/2017.
Kobiety, które jedzą ryby dwa razy w tygodniu, rzadziej doświadczają utraty słuchu.
Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?
Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Mięso ryb to niezwykle cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów. Do najważniejszych z nich należą witaminy z grupy B, A, K, D, E oraz selen potas, magnez, żelazo.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny