Liczba wyników: 1122
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Wiele osób ma obawy dotyczące zdrowia, szczególnie podczas pandemii COVID-19, bo wirus może być groźniejszy dla tych, którzy już zmagają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Okazuje się, że bardziej narażeni na zwiększone ryzyko poważnych powikłań w przypadku zarażenia koronawirusem są pacjenci z nadciśnieniem
Prawdopodobieństwo konieczności leczenia farmakologicznego w celu kontroli nadciśnienia wydaje się być zwiększone u pijących kawę.
Dotychczas zidentyfikowano już wiele czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co najmniej cztery z nich są bezpośrednio związane z nawykami żywieniowymi. Warto podjąć kroki z zakresu profilaktyki, ponieważ dolegliwość zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, niewydolności serca oraz nerek.
Jako często przypominają specjaliści lepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć. Tą zasadę potwierdzają brytyjscy naukowcy.
Już około 9 milionów Polaków w wieku od 18 do 79 lat choruje na nadciśnienie tętnicze - wynika z badania NATPOL. Utrzymanie tej tendencji może spowodować, że do 2035 r. liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę. Nadciśnienie tętnicze jest głównym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów. Dodatkowo rozpowszechnienie tej choroby w naszym kraju systematycznie rośnie.
Nadciśnienie tętnicze to problem 30 % Polaków, taka sama liczba naszych rodaków jest nim zagrożona.
Nadciśnienie to problem wielu Polaków, leczenie tej choroby polega głównie na przyjmowaniu leków, warto też pamiętać o odpowiedniej diecie.
Nadciśnienie to dolegliwość często dotykająca kobiety w średnim wieku, naukowcy dowiedli, iż można z nią, walczyć włączając do codziennej diety nasiona soi.
Jeśli w dojrzałym wieku masz nadciśnienie, musisz liczyć się jednocześnie z wyższym ryzykiem demencji.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd