Liczba wyników: 4151
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego, w przeciwieństwie do stosowania statyn, w przypadku choroby wieńcowej bez obturacji nie zmniejsza zagrożenia incydentami sercowo-naczyniowych.
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z nowych badań Zakładu Epidemiologii Nowotworów przy University of Oxford wynika też, że dieta wegetariańska jest również dobra dla zapobiegania choroby uchyłkowej jelit, częstego zaburzenia jelit.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informacje o zmodyfkowanych tłuszczach nienasyconych (trans) tak samo jak o cholesterolu oraz tłuszczach nasyconych. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową serca - wynika z najnowszych badań.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Przyspieszone bicie serca, ciągły ból głowy, spocone dłonie – to typowe objawy stresu, które zapewne każdy z nas doświadczył już niejednokrotnie. Na jego działanie szczególnie narażone są osoby zmagające się z chorobą przewlekłą. Jak więc nie dopuścić do tego, by stres przejął kontrolę nad naszym życiem? Dlaczego ten przewlekły działa na nas negatywnie? I czy informacja o chorobie może wzmagać w nas uczucie niepokoju?
W Europie z roku na rok rośnie liczba chorych przewlekle. Żadna gospodarka nie może pozwolić sobie na brak aktywności zawodowej tak dużej grupy osób. Wyzwanie to podjęli Pracodawcy RP oraz środowisko pacjentów – organizatorzy kampanii „Choroba? Pracuję z nią!” Jej celem jest przeciwdziałanie wykluczaniu chorych przewlekle z życia zawodowego.
Wystartowała właśnie kampania edukacyjna „Nie daj się zjeść chorobie”, której celem jest podniesienie świadomości istnienia problemu niedożywienia w chorobie oraz wskazanie korzyści, które płyną ze stosowania leczenia żywieniowego. Okazuje się aż 55 procent pacjentów, którzy przyjmowani są do szpitali jest niedożywionych.