Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania CHLEB NA OTYŁOŚĆ

Liczba wyników: 1315

  • Jak przechowywać chleb?  [Fot. sriba3 - Fotolia.com]

    Jak przechowywać chleb?

    2017-06-20

    Jaki chleb najbardziej lubimy? Świeży, pachnący i koniecznie chrupiący. Podawany z twarożkiem i sezonowymi warzywami to najsmaczniejsze letnie śniadanie. Zapracowani i wiecznie zabiegani, nie zawsze mamy okazję codziennie rano wybrać się do piekarni po świeżo pieczone bułeczki. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość?

    Tagi: chlebprzechowywaniepieczywo

  • Chleb: zrób to sam [Fot. arinahabich - Fotolia.com]

    Chleb: zrób to sam

    2017-10-10

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę?

    Tagi: pieczywochleb

  • Jak wybrać zdrowy i smaczny chleb? [© James Peragine - Fotolia.com]

    Jak wybrać zdrowy i smaczny chleb?

    2011-11-09

    Chleb jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, pod warunkiem, że zawiera zdrowe składniki i zostanie odpowiednio wypieczony. Czym zatem kierować się przy jego zakupie?

    Tagi: chlebżywnośćkuchniaprodukty spożywcze

  • Chleb. Źródło cennych witamin [Fot. Prostock-studio - Fotolia.com]

    Chleb. Źródło cennych witamin

    2017-06-09

    Jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy trenujesz przed ważnym maratonem lub po prostu chcesz się zdrowo odżywiać. Chleb to produkt, z którego nie powinniśmy rezygnować. Dostarcza bowiem do organizmu niezbędne składniki, dzięki którym jesteśmy pełni energii i mamy dobry humor. Jak to działa?

    Tagi: pieczywochleb

  • Chleb zwiększa ryzyko raka

    2006-10-22

    Ludzie jedzący dużo pieczywa, są bardziej narażeni na wystąpienie nowotworu nerek. Ryzyko takie zwiększa także jedzenie makaronu i ryżu, zmniejsza zaś dieta oparta na warzywach i białym mięsie - wynika z badań włoskich naukowców.

    Tagi: nowotwóronkologiarak nerkinowotwór nerkiindeks glikemiczny

  • Czy obecnie chleb jest gorszy niż kiedyś? [Fot. fabiomax - Fotolia.com]

    Czy obecnie chleb jest gorszy niż kiedyś?

    2017-10-31

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?

    Tagi: chlebpieczywojakośćpiekarnia

  • Biały chleb sprzyja depresji u kobiet [© Sasajo - Fotolia.com]

    Biały chleb sprzyja depresji u kobiet

    2015-08-08

    Nie chodzi jedynie o białe pieczywo - wszystkie produkty, które zawierają znaczne ilości węglowoadnów rafinowanych (produkty przetworzone z cukrami prostymi) mogą sprzyjać depresji, mówią uczeni.

    Tagi: depresjamenopauzaotyłośćnadwagaindeks glikemicznydietabłonnik

  • Chleb razowy nie zawsze najlepszym rozwiązaniem dla zdrowej diety [Fot. arfo - Fotolia.com]

    Chleb razowy nie zawsze najlepszym rozwiązaniem dla zdrowej diety

    2017-06-11

    Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.

    Tagi: chlebpieczywoindeks glikemicznybłonnikdieta

  • 3 składniki, czyli z czego piecze się prawdziwy chleb [Fot. fabiomax - Fotolia.com]

    3 składniki, czyli z czego piecze się prawdziwy chleb

    2017-06-19

    Czasami mniej znaczy więcej, a w tym przypadku także zdrowiej. Większość ludzi z rozrzewnieniem wspomina domowy, wiejski chleb. Jednak niewielu wie, że do prawdziwego i zdrowego wypieku, który długo się nie zepsuje potrzeba tylko 3 składników – wody, mąki i soli. W wielu polskich domach jest to podstawa kuchni, więc warto dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze.

    Tagi: pieczywochleb

  • Chleb pomoże uchronić się przed chorobami serca? [fot. Sabine Schulte from Pixabay]

    Chleb pomoże uchronić się przed chorobami serca?

    2022-06-16

    Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.

    Tagi: pieczywobłonnikcholesterolcukrzycachoroby serca

  •  
    Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10