Liczba wyników: 2561
Powszechnie znana rekomendacja, dotycząca codziennego picia ośmiu szklanek wody jest nieadekwatna, możemy przeczytać w jednym z najbardziej prestiżowych czasopism medycznych.
Co sprawia, że właśnie wiosną i latem jedną z najbardziej pożądanych rzeczy jest piękna i naturalna opalenizna? W tym czasie zrzucamy grube ubrania. Im cieplej tym ubrań mniej, a złocisty odcień skóry nie tylko wygląda seksownie, ale także optycznie wyszczupla sylwetkę.
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.
Orzech czarny (Juglans nigra) to drzewo naturalnie rosnące w Ameryce Północnej w środkowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym i drzewnym. Ma też jednak zastosowania medyczne.
Jesienna pogoda oraz wirus grypy A/H1N1 wywołują coraz więcej zachorowań na grypę. Spowoduje to w tym roku wzrost kosztów leczenia grypy o ponad 10%. Grypa najwięcej kosztuje pacjentów województwa podlaskie i mazowieckie.
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Jajka, żurek, biała kiełbasa, wędliny, a także inne produkty – lista zakupów wielkanocnych jest długa, ponieważ według tradycji na świątecznym stole niczego nie powinno zabraknąć. Ile wydamy na święta i skąd weźmiemy na to środki?
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.
Tracimy kalorie siedząc przed telewizorem, czytając książkę, a nawet jedząc kanapkę. Energia jest niezbędna do wszelkiego rodzaju działania. Problem polega na tym, że dzięki wysokokalorycznemu jedzeniu i unikaniu aktywności fizycznej, więcej jej sobie przydajemy niż potrzebujemy, stąd rośnie liczba osób otyłych i mających nadwagę. Dowiedz się, ile kalorii tracisz w pracy.
Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Emoji (emotikony) – dlaczego starsi użytkownicy rzadziej ich używają