Liczba wyników: 2553
Apel „pij mleko" odnosi się nie tylko do dzieci - ludzie w średnim i starszym wieku także wiele zyskują umieszczając ten napój w swojej diecie. Wśród korzyści z serwowania sobie mleka wymienia się m. in. większe szanse na dłuższe życie, lepszą pamięć, ochronę przed osteoporozą, cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem, dobre zdrowie dziąseł, etc. Mleko może mieć jednak znacznie większe spektrum zastosowań. Zobacz, do czego może się przydać.
Susan Sarandon wzięła udział w kampanii zachęcającej do picia mleka, której hasło brzmi: „Pour One More" ("Nalej jeszcze jedną"). Przedsięwzięcie nie jest jednak - jakby się mogło wydawać - skierowane jedynie do dzieci, aktorka promuje zdrowy sposób odżywiania się także wśród osób dojrzałych.
Jak podaje „Gazeta Krakowska”, naukowcy z Akademii Rolniczej w Krakowie zamierzają sprawdzić, czy spożywanie produktów z owczego mleka może zapobiec miażdżycy. Mają nadzieje na pozytywne rezultaty badań, ponieważ mleko owiec zawiera znaczące ilości likopenu, który cechuje się intensywnymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Nawyk picia mleka w dzieciństwie może prowadzić do wieloletnich korzyści, nawet poprawy sprawności fizycznej i zdolności zachowania równowagi w starszym wieku, wynika z nowych badań.
Jesienna pogoda oraz wirus grypy A/H1N1 wywołują coraz więcej zachorowań na grypę. Spowoduje to w tym roku wzrost kosztów leczenia grypy o ponad 10%. Grypa najwięcej kosztuje pacjentów województwa podlaskie i mazowieckie.
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Jajka, żurek, biała kiełbasa, wędliny, a także inne produkty – lista zakupów wielkanocnych jest długa, ponieważ według tradycji na świątecznym stole niczego nie powinno zabraknąć. Ile wydamy na święta i skąd weźmiemy na to środki?
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.
Tracimy kalorie siedząc przed telewizorem, czytając książkę, a nawet jedząc kanapkę. Energia jest niezbędna do wszelkiego rodzaju działania. Problem polega na tym, że dzięki wysokokalorycznemu jedzeniu i unikaniu aktywności fizycznej, więcej jej sobie przydajemy niż potrzebujemy, stąd rośnie liczba osób otyłych i mających nadwagę. Dowiedz się, ile kalorii tracisz w pracy.
Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Słone przekąski – wielkość sprzedawanej porcji wpływa na to, ile rzeczywiście zjesz