Liczba wyników: 224
Groźną dla zdrowia bakterię, Listeria monocytogenes wykryto w dwóch spośród pięciu marek łososia paczkowanego, zakupionego w warszawskich hipermarketach.
Chociaż lekarze i dietetyce podkreślają znaczenie ryb w codziennej diecie, Polacy nad jedzą ich za mało.
Kevin Bacon przyznał, że odradzał swoim dzieciom karierę w show-biznesie. Aktor oraz jego żona, Kyra Sedgwick, starali się zniechęcić dziś 21-letniego Travisa oraz 19-letnią Sosie do pracy na planie filmowym.
Regularne jedzenie takich ryb, jak makrela, tuńczyk, pstrąg i łosoś może zapobiec różnym chorobom, teraz dowiedziono także, że serwowanie sobie tych gatunków ryb może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
O tej porze roku, kiedy mamy do dyspozycji mniej godzin światła dziennego, jego ilość może być niewystarczająca, by utrzymać swój poziom witaminy D. Pomocne jest więc jedzenie bogatych w witaminę D tłustych ryb, takich jak łosoś czy makrela, choć warto pamiętać, że promienie słoneczne są zdecydowanie najważniejszym źródłem tej witaminy.
Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi.
Witamina D jest kluczowa dla aktywacji mechanizmów obronnych naszego organizmu, bez jej odpowiedniej ilości komórki układu odpornościowego - limfocyty T - nie mogą reagować i zwalczać poważnych infekcji.
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.