Liczba wyników: 899
4 października obchodzimy Światowy Dzień Onkologii. Tego dnia wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób, które zmagają się z tą chorobą. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. To właśnie specjalistyczne żywienie w chorobie onkologicznej stanowi temat przewodni kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Lato to czas urlopów, odpoczynku, ale i wakacyjnych szaleństw. Instytut Żywności i Żywienia przygotował odpowiedzi na 4 ważne pytania dotyczące spożywanych posiłków i płynów oraz aktywności fizycznej w czasie wakacji.
Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet poprzez szkolenie z zasad żywienia i ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel, aż po cały potrzebny sprzęt.
Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.
Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90 proc. pacjentów, których dotyczy ta choroba. W ferworze nieustannie prowadzonych badań nad nowymi terapiami i ciągłego czekania na nowe leki przeciwnowotworowe, zapominamy o tym, co już istnieje, a ma ogromne znaczenie w procesie leczenia – prawidłowym odżywieniu organizmu.
Nie lecząc niedożywienia u pacjentów neurologicznych, skazuje się ich na dłuższy pobyt w szpitalu oraz zwiększone ryzyko zakażeń i groźnych powikłań. Dotyczy to zwłaszcza chorych po udarze mózgu, dotkniętych chorobą Parkinsona, stwardnieniem zanikowym bocznym i zespołem otępiennym.
4 października obchodzimy Światowy Dzień Zwierząt. W całej Polsce organizacje na rzecz zwierząt i schroniska porganizują akcje mające na celu poprawę jakości życia naszych czworonożnych przyjaciół.
Co mają wspólnego zwierzęta oraz architektura i sztuka? Okazuje się, że całkiem sporo - przynajmniej we Wrocławiu. Śladami zwierzęcych łapek i kopytek będzie można podążyć już w najbliżaszą sobotę.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Zwierząt, ustanowiony w 1931 roku na konwencji ekologicznej we Florencji i rozpoczynający Światowy Tydzień Zwierząt, który potrwa do 10 października. Celem święta jest zwiększanie świadomości dotyczącej praw zwierząt i empatii w stosunku do naszych "braci mniejszych".
Ponad połowa schronisk jest przepełniona. Każdego dnia trafiają do nich średnio cztery kolejne zwierzęta. Chociaż sytuacja z roku na rok pogarsza się, urzędnicy w znikomym stopniu interesują się problemem bezpańskich psów i kotów, a program przeciwdziałania bezdomności zwierząt realizuje tylko co trzecia polska gmina. Pieniądze podatników przeznaczone na ten cel pozostają w dużej mierze poza kontrolą. Liczba zgonów zwierząt umieszczonych w schroniskach (także w wyniku eutanazji) jest wciąż wysoka. Umiera w nich 25 proc. psów i 30 proc. kotów.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny